"Од градског ругла до царства боја и мириса": Отворена манифестација "Дани лаванде"

Saopštenja 8 Jul

Тродневна манифестација „Дани лаванде“ свечано је отворена јуче, 7. јула.

Пресјецањем врпце и жетвом цвјетова лаванде, извршни директор Рудника угља АД Пљевља (РУП) Милан Лекић и савјетник Предсједника Црне Горе за регионални развој Александар Стијовић, свечано су отворили манифестацију и овогодишњу прву жетву на плантажи.

Тим поводом извршни директор РУП-а, поздрављајући присутне госте, међу који су били и представници вјерских заједница, предсједник Општине Пљевља, начелник Општине Чајниче и многи други, пожелио је добродошлицу и поручио да је простор на којем су свечано отворени „Дани лаванде“, до прије двије године био велико ругло и застиђе Пљеваља.

- Као што видите ми данас на том простору имамо плантажу - засаде лаванде, жалфије, милодуха, тимијана, а имамо и прилику да узгајамо и још других сорти и врста љекобиља. Имали смо велики проблем да овај простор доведемо у овакво стање. Нисмо имали кадрова, знања, искуства, опреме да припремимо терен, нисмо имали опреме да одржавамо биљке, нисмо имали наш расадник, али захваљујући нашој упорности, данас се имамо са чим похвалити. Данас имамо све, имамо кадар, знање, искуство, опрему за припрему терена, опрему за одржавање биљки, имамо расадник, и зато смо кренули амбициозно и, ако Бог да, на јесен ћемо да засадимо још 10 до 15 хектара љекобиља, поручио је Лекић и додао да ће на платоу поред плантаже изградити угоститељске објекте, паркинг за аутомобиле и аутобусе, чиме ће се створити услови да наши суграђани, али и многи људи који пролазе кроз Пљевља, уживају у амбијенту.

- Имамо 150 до 170 хиљада људи који у току љетње сезоне циркулишу кроз Пљевља, а нико не свраћа. Урадићемо све да и ти пролазници, уз наше суграђане, имају гдје да дођу. Сви они моћи ће да уживају у овом лијепом амбијенту, мирису и производима лаванде, каже директор РУП-а.

Лекић је нагласио да је Рудник угља, као и сваки рудник у Црној Гори, па и окружењу, обавезан по Закону о рударству да уреди простор који девастира експлоатацијом сировина, што значи да је, истиче он, Рудник угља био обавезан да изврши рекултивацију земљишта.

- Нажалост, до прије двије године, та агротехничка рекултивација спроводила се сијањем и узгајањем дјетелине. Ми смо одлучили да засадимо и узгајамо љекобиље и да имамо производе од љекобиља, саопштио је Лекић, који се на крају захвалио и др Божу Илићу из "Ricco training centra" из Београда, као и Министарству пољопривреде које је подржало овај пројекат.

Савјетник Предсједника Црне Горе за регионални развој Александар Стијовић поздравио је присутне у своје лично име и у име Предсједника Јакова Милатовића који, како је рекао, због раније уговорених обавеза није могао бити овдје.

- Предиван је осјећај видјети све ове хектаре под лавандом, јер ова лаванда није само цвијеће, она је побједа, побједа храбрости над проблемом којем се други деценијама нису усудили супротставити. Ово је побједа визије над гомилањем проблема који је само растао сваке године, побједа коју су однијели вриједни људи над спрженом земљом, јер до недавно ово је било јаловиште, стерилно ругло Пљеваља, одлагалиште смећа и еколошка црна тачка овог града, а данас је царство боја и мириса. Кроз цијела Пљевља осјећа се мирис цвијећа и задовољство успјеха. На овом пољу лаванде побједа предивно мирише. Господине Лекићу, Вама и Вашем тиму, и ауторима и консултантима „Ricco training centra" и Инситута за економику пољопривреде из Београда, и свима вриједним људима који су учествовали у овој идеји и њеној реализацији, желим истински да честитам, јер од јаловишта и једног ругла, начинили сте најљепшу ливаду у Црној Гори, истакао је Стијовић.

Он је рекао да је огроман подвиг направљен, јер други нису ни смјели ни хтјели.

- Ово је еколошка учионица, јер показује како се нешто што се раубовало и девастирало деценијама може поправити. Ово је модел да јаловиште може бити ресурс, да све може бити ресурс када се има визија и када смо спремни да понудимо рјешење. Овдје је запошљено 30 Пљевљака који су вриједно радили и чијег зноја и рада данас убирамо плодове. Овдје је визија да и на другим површинама може бити примјењено исто рјешење. И на крају добили смо производ, сувенир и атракцију за све оне које пут нанесе и пронесе кроз Пљевља. Летњиковац и сувенирница додатно су оплемениле простор, али су посебно значајни јер заокружују концепт, одмах почињу доносити приход и омогућују даље инвестиције. Ширењем плантажа и садржаја формираће се нове туристичке понуде на бази љековитог биља са вишеструком намјеном, чиме се подиже укупна туристичка понуда региона сјеверне Црне Горе, док комбиновање узгоја љековитог биља и његове прераде у етарска уља и естетке и козметичке производе, отвара могућност за развој новог сегмента у структури туристичке понуде Пљеваља, са разноврсним пратећим садржајима, саопштио је Стијовић и поручио на крају да жели да охрабри све овакве активности - друштвено, социјално и еколошки корисне, те да ће из институције Предсједника Црне Горе увијек постојати подршка за одрживе и еколошке пројекте којима Црну Гору чине чистијом, здравијом и љепшим мјестом за живот.

Руководилац Службе за агротехничку и билошку рекултивацију земљишта мр агрономије Радослав Зечевић упознао је присутне са информацијама како је настала плантажа која ће за пар мјесеци да наврши двије године од њеног постојања. 

- Прије двије године смо овдје почели прво равњање терена, односно припремање плантаже за први засад љековитог биља на коме се тренутно налази око 60.000 биљака, на површини од око 4,5 хектара. Недалеко од нас налази се још једна плантажа која је површине 3,5 ха, која је у првој години фенофазе развића. Навео бих да је и платажа тренутно у фази цвјетања, гдје ћемо за неких 10 дана да завршимо прву жетву лаванде, а већ смо завршли жетву жалфије, истакао је Зечевић.

Осим засада, додаје он, Рудник угља посједује све професионалне машине за обраду земљишта, односно за међуредну рекултивацију, рекултивацију у реду, берачицу љековитог биља, дестилатор за дестилацију уља и осталу многобројну опрему која се користи да би једна интезивна производња успјела.

- Такође, имамо пластеничку производњу, гдје је тренутно засађено око 150.000 живића љековитих биљака, који ће бити спремни за јесењу садњу, гдје ћемо на јесен да организујемо један већи засад на овој површини, односно дужина засад ће бити између 10 и 15 хектара. Тако да ћемо успјети за три године рада да заокружимо производњу од око 20 до 25 ха површине, закључио је Зечевић.

Инжењер агрономије, Доста Палибрк, заједно за Зечевићем, учествовала је у руковођењу активности које су имале за циљ подизање плантаже.

- Након извршене садње, након његе о садницама, дошли смо до корака дестилације. У том периоду ми смо обрадили жетву двије врсте. Дакле, већ смо пожњели тимијан и жалфију и од њих смо добили, са површине до хектар, приход око три литра уља. Данас, сврха ове манифестације јесте започињање жетве лаванде, гдје смо већ одрадили пробне дестилације, а уље из њих је обрађено и послато на анализе у лабораторије које се налазе у Словенији. Из добијених резултата показало се да је све по стандардима Европске уније. Ријеч је о стандардима фармакопеје, гдје су све компоненте биле у дозвољеним границама, без адитива и без недозвољених материја. Искористила бих ову прилику да се у име свих запослених на овим пословима, захвалим на данашњој подршци и пожелим вам да уживате на манифестацији, саопштила је Палибрк.

Туризмолог Марко Драгићевић истакао је да поље љекобиља има и туристички потенцијал.

- Познато вам је да општина Пљевља представља трећу општину по величини у Црној Гори. Кроз Пљевља на годишњем нивоу прође око 700.000 туриста. Великим дијелом из Републике Србије и Босне и Херцеговине. Што се тиче ових људи, они су туристи пролазног карактера, односно туристи који се не заустављају у нашој општини. Желимо да направимо понуду на овој плантажи, која ће привући те туристе, који ће остати макар један дан, или двије, три ноћи у нашој општини. Зато је у плану изградња туристичко угоститељских објеката на овој површини. Као што је већ рекао господин Лекић, биће изграђен ресторан, видиковци, сувенирница у којој ће се продавати производи са наше плантаже љекобиља, казао је Драгићевић.

Прва по реду манифестација "Дани лаванде" трајаће до недјеље 9. јула.