Рудник угља оборио рекорд на експлоатацији откривке

Saopštenja 11 Nov

Рудник угља АД Пљевља, у претходном мјесецу, остварио је рекордни резултат на експлоатацији откривке у износу од 963.577 м³чм, што је од оснивања Друштва максимална мјесечна количина произведене откривке.

Остварена количина откривке у октобру ове године је реализована за чак 63, 3% више од плана, а чак 85 одсто више у односу на октобар 2021. године.

Такав резултат допринио је да, већ на почетку новембра мјесеца, имамо реализован годишњи план. Наиме, Бизнис планом Друштва за 2022. годину планирана је производња 6.940.000 м³чм, а са реализацијом исте у првих 10 мјесеци остварена је укупна количина од 7.001.138 м³ чврсте масе откривке. За исти периоду, у односу на претходну годину, имамо остварење плана више за 27 одсто.

Рекордном резултату на експолоатацији откривке, поред добре организације, како радне тако и технолошке, допринијели су и повољни временски услови у октобру, гдје нити једна смјена од укупно 93 није била без учинка на откривци.

Извршни директор компаније, Милан Лекић, додао је да су овакви рекордни резултати на откривци показали и исправност одлуке да се уђе у један широки инвестициони циклус када је у питању рударска механизација.

 "Иако током 2022. године исправност механизације није била на задовољавајућем нивоу, посебно откопно-утоварна, што је у претходним мјесецима значајно утицало на остварење планираних количина откривке, максималним и професионалним ангажовањем пословодства и запослених превазиђена је наведена проблематика. Најприје је у експолатацију укључен нови багер “Komatsu” PC 2000 -11, запремине корпе 12 м³ и хидраулични бегер “Hitachi”, model EX 1200 – 7 BH, у дубинском режиму рада са дубинском кашиком, запремине кашике 7 м³. Уз њих, укључен је и рекордни број кључне новонабављене рударске механизације и то четири дампера “Komatsu” HD785-8, носивости 92,2 тоне, два дампера “Belaz” 7513D, носивости 136 тона, као и булдозер гусјеничар са рипером “Komatsu” D155AX -6, радне тежине 39,97 тона и грејдер са потисним блоком и рипером “Caterpillar” снаге 110 kW, модел 120. Како се набавкама у 2022. години знатно повећала расположивост откопно-утоварне, транспортне и помоћне механизације, иста је већ дала резултате, а несумњиво је да ће утицати и на остварење планских задатака у наредном периоду", поручио је Лекић, истичући да је изузетно поносан што Рудник угља у овим тренуцима исписује историју.