Ускоро нова фабрика у Пљевљима, Лекић: Значајна инвестиција за Рудник угља, али и за све наше суграђане!

Saopštenja 13 Dec

Анализирајући тржиште широке индустријске потрошње, извршни директор Рудника угља АД Пљевља Милан Лекић, ступио је у контакт са украјинским бизнисменом Олександером Петрошенком, који је изразио интересовање за куповину одређене количине угља за потребе оснивања фабрике за производњу брикета и пелета на територији Црне Горе.

Извршни директор Лекић је, у протеклом периоду, инсистирао код господина Петрошенка, да планирану инвестицију преусмјери у Пљевља.

Након што је, од неколико понуђених опција, одабрана одговарајућа локација и простор за оснивање фабрике - који је у власиштву компаније Castello Montenegro AD Pljevlja, на обострано задовољство одлучено да је да се крене у реализацију ове значајне инвестиције.

Тим поводом, данас су у кабинету извршног директора, у присуству директора Сектора за правне, опште и кадровске послове Петра Џарића, директора Сектора за развој и инвестиције Јагоша Гомилановића и директорице сектора Промет Драгане Бајовић, Лекић и Петрошенко потписали Уговор о продаји угља.

"Господин Петрошенко већ дужи низ година живи и ради у Црној Гори. Ријеч је о нашем колеги, рударском инжењеру, човјеку који успјешно послује у Чешкој, Енглеској и који је сличне индустријске погоне имао у Украјини. Он је изразио интересовање да изврши трансфер технологије из Украјине и да направи конкурентан производ - пелет и брикет од угља. То је потпуно нов производ на нашим просторима који се добија од смјеше угља и специјалних материјала, производ који је еколошки прихватљив и који ће бити конкурентан, а захваљујући чему је Рудник угља добио веома значајног купца", поручио је Лекић.

Уговором је предвиђено да Рудник угља, према важећим цијенама предвиђеним за широку индустријску потрошњу, идућих пет година, испоручује новооснованој фабрици "Energy Industrial Holding" DOO Pljevlja, до чак 150 000 тона годишње.

"Реда величина, то је око 10% испоруке Термоелектрани Пљевља на годишњем нивоу. Ријеч је о инвестицији вриједној око милион евра, инвестицији која подразумијева нова радна мјеста за наше суграђане, инвестицији за коју сам се лично борио, јер сам у потпуности свјестан шта за нашу општину представљају нова радна мјеста и нови индустријски погони", истакао је Лекић.

Господин Петрошенко састаће се данас и са представницима Општине Пљевља, гдје ће их подробније упознати са овом инвестицијом и затражити евентуалне олакшице које су, како су истакли из ове компаније, у законској надлежности локалне самоуправе.

"Надам се да ће и руководство Општине Пљевља имати разумијевања за ову инвестицију и да ће, у складу са својим могућностима, изаћи у сусрет, јер је ријеч о пројекту од којег ће, опет ћу поновити, имати користи сви грађани Пљеваља", закључио је извршни директор Рудника угља АД Пљевља Милан Лекић.