У Руднику угља презентован "Пројекат фабрике за производњу ЛЦ3 цемента"

Saopštenja 3 Nov

Имајући у виду да је употреба црног угља за производњу електричне енергије ограничена, па тако и основна дјелатност Рудника угља АД Пљевља, руководство наше компаније, у сарадњи са Владом Црне Горе, већ одређени временски период разматра адекватне моделе диверсификације основне дјелатности и припреме за реализацију праведне транзиције.

Градња фабрике за производњу цемента, свакако, представља логичан и, од стране Владе Црне Горе, снажно подржан инвестициони замах који ће обогатити индустријску производњу и омогућити нова радна мјеста.

Тим поводом, јуче, 2. новембра текуће године, у кабинету извршног директора Рудника угља АД Пљевља је одржана презентација Института за рударство и металургију из Бора под називом „Пројекат фабрике за производњу ЛЦ3 цемента - Law Clinker Factor Grеen Cement”.

Институт, као дугогодишњи сарадник наше компаније, који је упознат са идејом о изградњи цементаре, иницирао је састанак са руководством Рудника са намјером да представи своје богато искуство на овим и сличним пројектима.

Испред Рудника презентацији су присуствовали, поред извршног директора Милана Лекића, предсједник Одбора директора Душан Јањушевић, директор Сектора за развој и инвестиције Јагош Гомилановић и шеф кабинета предсједника Одбора директора Ален Штулић, док су у име Института говорили извршни директор др Миле Бугарин, помоћник извршног директора Борисав Стојадиновић и проф. др Александар Ивановић.

Представници Владе Црне Горе који су присуствовали презентацији, на позив извршног директора Лекића, су генерални директор Директората за енергетику и енергетску ефикасност у Министарству капиталних инвестиција Владимир Дурутовић и Игор Јовановић испред Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма.

Руководство Рудника угља, заједно са представником ресорног министарства, посебно је инсистирало да производња цемента буде заснована на најсавременијим технологијама због императива заштите животне средине. Институт је у одржаноj презентацији истакао да се предметни ЛЦ3 цеменат, који садржи 50% лапорца, 30% глине, 15% кречњака и 5% гипса, показао као одлично рјешење са аспекта поштовања еколошких стандарда.

Институт је представио и рад реномираних иностраних компанија са којима послује у партнерском односу. Једна од њих је и Loesche Group. Ријеч је о инжењерској компанији основаној прије више од 100 година чије се сједиште налази у њемачком граду Дизелдорфу, а која има своје подружнице широм свијета. Loesche Group, између осталог, дизајнира, производи и сервисира машине које су неопходне за производњу цемента.  Према ријечима представника Института, ова компанија има изузетно велику репутацију, послује са загарантованим квалитетом, због чега би, како су истакли представници Института, представљала адекватно рјешење за изградњу цементаре.

Руководство Рудника је изразило захвалност представницима Института на исказаном интересовању и досадашњој коректној сарадњи. Договорено је да до краја мјесеца новембра Институт пошаље програм лабораторијских и технолошких испитивања који ће бити узет у разматрање, попут свих осталих.

Извршни директор Лекић се на крају састанка захвалио представницима Института на квалитетној и инспиративној презентацији, истичући да је од велике важности што ће Влада Црне Горе у реализацији овог пројекта максимално уважити Рудник угља.

„Однос Владе Црне Горе према нашој компанији у погледу реализације овог пројекта је за сваку похвалу. Посебна ми је част и задовољство што коначно, након толико година и деценија, свједочимо једном изузетно коректном односу, заснованом на међусобном уважавању и остварењу интереса запослених, али и свих грађана. Драго ми је што се коначно прешло са ријечи на дјела. Захваљујући оваквом односу, Рудник угља ће постати истинска локомотива развоја наше општине, као што то и заслужује“, поручио је, између осталог, извршни директор Рудника угља АД Пљевља Милан Лекић.