У Руднику угља извршена пробна дестилација љековитог биља; Лекић: Ширимо дјелатност компаније и отварамо нова радна мјеста

Saopštenja 16 Jun

Данас је у Руднику угља АД Пљевља, у склопу активности Службе за агротехничку и биолошку рекултивацију земљишта, извршена пробна дестилација љековите биљке тимијан, док ће за десетак дана бити извршена пробна дестилација љековите биљке милодух, а потом и лаванде.

Фирма Солар монт ДОО Градишка извршила је монтажу дестилатора који је изграђен по најсавременијим стандардима од материјала инокс, капацитета 500 литара.

Процес дестилације и обуку за употребу дестилатора извршио је Слабољуб Тасић, магистар фармације, док је преглед биљака на терену и обуку људи који ће реализовати прву жетву реализовао проф. др Александар Лепосавић са Института за воћарство Чачак.

Добијени финални производ, тј. етерично уље, биће послано на детаљно хемијско испитивање на основу кога ће се утврдити квалитет и квантитет ове производње.

Интересантно, ријеч је о првој дестилацији овог типа у нашој општини, гдје се врши дестилација сирове масе љековитог биља.

Тим поводом, извршни директор компаније Милан Лекић, истакао је да је процес рекултивације земљишта законска обавеза компаније и да се, за разлику од претходних година, када се сијала искључиво травно-дјетелинска смјеша, овога пута Рудник угља одлучио на формирање плантажа љековитог биља.

 „Агротехничка и биолошка рекултивација коју тренутно спроводимо је, могу слободно да кажем, пионирски подухват на који смо, као компанија, изузетно поносни. Истина, током 1980-их година вршени су одређени експериментални засади љековитог биља и одређених житарица на рекултивисаним површинама у Боровици и Потрлици, али са далеко мањим капацитетима и очекивањима. Данас, Рудник угља је, вођен идејом о постепеној диверсификацији дјелатности и, не желећи да се препусти стихији времена и одређеним негативним трендовима по нашу компанију, одлучио да, кроз многе пројекте, дочека спремним тзв. праведну транзицију. Подсјетићу јавност да смо као компанија, управо вођени тим циљевима, направили одлучне искораке према Влади Црне Горе по питању отварања фабрике за производњу цемента. Плантаже љековитог биља су, исто тако, дио једног ширег пројекта у који смо ушли, а који има за циљ нова радна мјеста и постепену диверсификацију дјелатности. У том правцу смо формирали и Службу за агротехничку и биолошку рекултивацију, направили експерименталне засаде љековитог биља, ојачали професионалне капацитете, набавили неопходну механизацију - од које посебно издвајамо набавку трактора чувеног произвођача McCormick, јачине 300 ks. Ријеч је о јединственом примјерку у Црној Гори и једној од најсавременијих машина која посједује најсавременију опрему и многе неопходне прикључке. Наша намјера је да након спроведене научне анализе и потврде о испуњеним стандардима добијених производа, додатно ширимо и јачамо капацитете производње, и у томе ћемо, чврсто сам убијеђен, успјети. Такође, желио бих да напоменем да смо на нашим површинама засијали и одређене биљне културе попут кромпира, грашка, пасуља, које ћемо пласирати на тржиште, док ћемо одређени дио поклонити Народној кухињи, Црвеном крсту и осталим хуманитарним организацијама", поручио је Лекић, који је истакао да, у међувремену, Рудник угља биљежи одличне резултате на производњи угља и откривке, пласира угаљ на друга тржишта и води рачуна о мисији друштвено-одговорног пословања.