У Београду одржана презентација за изградњу фабрике LC3 цемента у Пљевљима

Saopštenja 18 Dec

Јуче је у Београду, у просторијама Института за рударство и металургију Бор, одржана презентација пројекта нове фабрике цемента са ниским фактором клинкера. Ријеч је о "LC3 цементу" илити тзв. "Зеленом цементу", који има нижу емисију CO2 у односу на стандардни Портланд цеменат - и то чак у вриједности од 40%, што га чини далеко прихватљивијом варијантом са аспекта поштовања пројектованих еколошких стандарда.

Такође, ријеч је о производу за чију је производњу утрошак енергије мањи за око 20%.

Пројекат је заснован на валоризацији расположивих минералних ресурса у власништву Рудника угља и општине Плевља, и то: цементног лапорца, глине, кречњака и гипса из будућег постројења за одсумпоравање Термоелектране Пљевља.

Испред Рудника угља АД Пљевља презентацији су присуствовали извршни директор Милан Лекић и директор Сектора за развој и инвестиције Јагош Гомилановић, док је, за разлику од прве предметне презентације која је одржана почетком новембра у просторијама Рудника угља, овога пута присуствовао и министар капиталних инвестиција Младен Бојанић. Испред ресорног министарства присуствовали су и државни секретар за рударство и енергетику Марко Перуновић, као и директор директората за друмски саобраћај Лазар Миљанић.

Извршни директор Лекић је изјавио да је Рудник угља апсолутно спреман да одговори на све захтјеве који се буду испоставили пред компанију, истичући задовољство што је Влада Црне Горе опредијелила за Рудник угља кључну позицију у реализацији ове капиталне инвестиције за живот и развој пљеваљске општине.

"Користим ову прилику да се захвалим господи Милу Бугарину, Аци Јовановићу и Николи Станићу, као и цијелом Институту за рударство и металургију Бор, на веома значајној презентацији и конкретним рјешењима која су изнијели. Такође, желим да истакнем да је следећи корак који се планира у овом пројекту лабораторијско испитивање и лабораторијско и пилот тестирање минералних сировина код партнера у Њемачкој. Резултати овог тестирања ће бити улазни подаци за израду идејних и главних пројеката планиране фабрике за производњу цемента", поручио је Лекић.

Такође, он је подсјетио да се предметни LC3 цеменат, који садржи 50% лапорца, 30% глине, 15% кречњака и 5% гипса, показао као одлично рјешење са аспекта поштовања еколошких стандарда, што је, како је указао, једно од најбитнијих фактора у реализацији овог пројекта.

"Радује ме што ће будућа цементара обезбиједити нова радна мјеста, али и што ће направити велики допринос ка санацији забрињавајуће еколошке ситуације у нашем граду", закључио је Лекић.