Svečanom akademijom proslavljen Dan rudara Crne Gore

Saopštenja 8 Oct

Povodom Dana rudara Crne Gore i 67. godina uspješnog poslovanja RUP, 25. septembra 2019. godine u sali Doma kulture Pljevlja održana je Svečana akademija. Svečanoj akademiji i zajedničkoj proslavi crnogorskih rudnika: Rudnika uglja AD Pljevlja, Uniprom-metala Nikšić, Metalfer rudnika Berane i Gradira Montenegro, prisustvovali su visoki zvaničnici države Crne Gore ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar odbrane Predrag Bošković, kao i brojni drugi predstavnici državnih i lokalnih institucija, privrednog, kulturnog i društvenog života.

Na samom početku svečanosti sve prisutne goste je pozdravio predsjednik Odbora direktora RUP, Aleksandar Mitrović koji je svim rudarima čestitao praznik i poželio im uspjeh u daljem radu, ličnu i porodičnu sreću. On je naglasio da bez vrijednih rudara, ne bi bilo ni naših uspješnih kompanija, posebno u opštini Pljevlja, Nikšić i Berane.

„ Želim da naglasim da je snaga sjevera prije svega Rudnik uglja Pljevlja. To govore rezultati i ono što je Rudnik uradio zadnjih 67 godina. Zahvaljujući naporima vrijednih rudara, njihovoj odgovornosti, istrajnosti, posvećenosti poslu, pobjedili smo mnogo teže izazove i ono što nam slijedi. Siguran sam da u sinergiji između RUP i onog što daje naš 100 % vlasnik EPCG, mislim da možemo da obezbjedimo dobru budućnost za sjever Crne Gore. Imamo dobrog privrednog subjekta u istoj industriji u Pljevljima, Gradir Montenegro, koji je značajno napredovao u svim poljima i siguran sam da najavljuju još bolje rezultate u narednom periodu. Svijetloj budućnosti pridružuju se još dva rudnika, Uniprom metali doo Nikšić i rudnik Berane“, rekao je Mitrović, koji je istakao da zahvljujući izuzetnoj podršci Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Duškom Markovićem, postignuti su  svi ovi impozantni rezultati.

Nakon pozdravnog govora i tople dobrodošlice predsjednika Odbora direktora RUP, Aleksandra Mitrovića, gostima su najprije prezentovani poslovni rezultati kompanije Uniprom metali Nikšić. Tehnički rukovodilac Radoš Lacman je istakao da Uniprom metali sa angažovnim podizvođačima danas zapošljavaju 275 radnika, kojima se uredno izmiruju plate, na natprosječnom nivou, uz redovne uplate poreza i doprinosa. U toku prethodne godine proizveli su 540.000 tona rude boksita, dok u jami Biočki stan ostvaruju rekordnu proizvodnju od preko 35.000 tona rude na mjesečnom nivou.

„ Uniprom metali su i među najvećim izvoznicima iz Crne Gore. Pored 50-tak manjih privrednih društava sa kojima sarađuju značajno dopinose upošljavanju velikih crnogorskih kompanija, kao što su Luka Bar i Montekargo. Tako je Luka Bar po ovom osnovu u prethodnoj godini prihodovala 2,2 miliona eura, a Montecargo 2,5 miliona eura. Ova saradnja se naravno nastavlja i u ovoj godini i donosi značajne prihode ovim kompanijama“, rekao je Lacman dodajući da zaista imaju razloga da budu zadovoljni kada su budući poslovni planovi u pitanju.

Ispred rudnika Berane gostima se obratio izvršni direktor Rade Guberinić. Predstavljajući rezultate svoje kompanije Guberinić je rekao nedostatak veće mehanizacije i stara oprema sa kojom rudnik radi, nisu spriječili beranski rudnik da od 2015. godine, kada je firmu preuzela grupa Metalfer iz Sremske Mitrovice, značajno napreduje, tako da u ovoj godini proizvodnja iznosi 420 tona po zaposlenom. I pored manjih finansijskih problema u kojima rudnik radi, sa 85 zaposlenih, trudi se da sve nove izazove riješi na što bolji način.

„ Trenutno vodimo pregovore sa jednom turskom firmom, koja je angažovana i u Boksitima u Nikšiću, i ima šanse da sa njima dogovorimo tehnološki razvoj rudnika preko njihovog ulaganja kroz opremu za veću proizvodnju. Nešto što je realno i što se može uraditi u rudniku jeste da se u naredne tri do četiri  godine preko investicija obezbjedi kapacitet od nekih 100.000 tona godišnje, koji bi apsolutno obezbjedio siguran rad rudnika sa finansijskom održivošću. Koristim priliku da se zahvalim još jednom na velikom razumjevanju državnih oragana u posljednjih 5 godina od kada je rudnik počeo sa proizvodnjom,  i  EPCG koja je zaista pomogla da rudnik počne i da nastavi i da sada radi“, zaključio je Guberinić.

U ime kompanije Gradir Montenegro prisutnima se obratio rukovodilac proizvodnje u rudniku olova i cinka, Mirko Kotlaja. Metaluška kompanija ZGH iz Poljske, u avgustu 2011. godine postala je većinski vlasnik i od tada je investirano u novu opremu i u izgradnju rudnika više od 45 miliona eura. Projektovani kapacitet rudnika je 500.000 tona prerađene rude na godišnjem nivou. Od avgusta 2010. godine, kada je krenula proizvodnja u rudniku zabilježen je kontinualan rast proizvodnje, što je i potvrđeno nagradom koju je Gradir Montenegro dobio od Privredne komore Crne Gore za uspješno poslovanje u 2018. godini.

„ Osvrnuo bih se i na rezultate ostvarene u 2018. godni, kada je rudnik proizveo i preradio 592.762 tone rude i ostvario proizvodnju od 25.760 tona koncetrata, što je rekordna proizvodnja. Uporedo ako posmatramo zadnji kvartal 2018.godine u 2019. godini je takođe nastavljena proizvodnja na istom nivou. Znači u poslednjih 6 mjeseci 2018. godine prerađeno je 285.000 tona rude, u 2019. godini takođe 283.830 tona, što je na približno istom nivou. Ono što možemo smatrati kao rastom u 2019. godini je podignut kvalitet koncetrata u odnosu na prethodni period za 3 % što je značajno za ovaj nivo proizvodnje“, rekao je Kotlaja.

Rezultate poslovanja organizatora Svečane akademije, Rudnika uglja AD Pljevlja, koji ove godine obilježava i 67. godina postojanja, prezentovao je Izvršni direktor kompanije, Slavoljub Popadić. On je istakao kao glavna dostignuća u periodu između dva praznika stabilno poslovanje i rekordnu proizvodnju otkrivke.

„ To je za nas u površinskoj eksploataciji vrlo važno, a to nam garantuje stabilnost i sigurnost isporuke naše rude našim strateškim partnerima prije svega EPCG, a i partnerima na tržištu široke potrošnje. Ono što nas takođe raduje jeste da smo posle jednog dugog perioda poslovanja i formalno prvi put uspjeli da dodjemo do toga da isplatimo dividendu našim vlasnicima. Posebno želim da istaknem da smo ove godine u martu i u avgustu napravili rekordne rezultate na otkrivci, najveće u istoriji poslovanja u Rudnika“, rekao je Popadić, dodajući da je u prvih 8 mjeseci ove godine napravljeno 4,8 miliona odnosno 29 % više nego u istom periodu prethodne godine, sa ambicijom da se do kraja godine ispuni plan koji je 6,6 miliona.

Zadnjih godina intenzivno se radilo na povratku na tržište široke potrošnje i u zadnje četiri godine Rudnik uglja je uspio da tri puta popravi taj rezultat na tržištu i da dostigne nivo od 128.000 tona u 2018. godini, dok je za ovu godinu, prema riječima Popadića, planirano da široka potrošnja lagano poraste do nekih 130-140.000 tona, što Rudniku znači i dodatni prihod vrijedan 6 miliona eura.

„Dakle, prošla godina je bila jako uspješna, isporučili smo oko 1.500.000 tona uglja, što je za nekih 8% bilo bolje nego u prethodnoj godini. Ova godina je takođe dobro počela, za prvih osam mjeseci smo isporučili oko 920.000 tona uglja, na današnji dan je to već preko 1.060.000 tona, i to je nešto bolje nego u prethodnoj godini. Za TE smo isporučili 1,4 miliona tona, što je za nekih 10 % bolje nego u prethodnoj 2018. godini, a za prvih osam mjeseci u ovoj godini smo na nekih 860.000 tona što je na nivou prošlogodišnje proizvodnje. Sve je to naravno postignuto prije svega upornim i dosljednim radom vrijednih rudara, angažovanjem na svim nivoima, tako da smo 2018. godinu završili sa dobiti od 6,6 miliona“, rekao je Popadić dodajući da očekuju da će ova godina biti još uspješnija.

On je napomenuo da je Rudniku uglja u stabilnom poslovanju veoma pomoglo to što uredno izmiruju obaveze iz reprograma poreskog duga. Bez reprograma poreskog duga RUP ne bi napravio rezultat koji je napravio i u tom dijelu Izvršni direktor je rekao da uvijek ističu veliku zahvalnost i premijeru Markoviću i ministarki Sekulić i svima, koji su pomogli da se čitav taj process završi kako treba. U ovom trenutku, osim reprograma koji uredno vraća, Rudnik uglja je zadužen jedino nekih preostalih 2,7 miliona eura komercijalnog kredita, koji takođe uredno vraća.

„ Ono što želim da istaknem i što je definitivno doprinijelo da rezultati budu takvi kakvi jesu, jeste nabavka nove opreme, koju smo realizovali 2017. i 2018. godine, novi bageri i novi damper. Oni su definitivno pomogli da napravimo rezultate kakve smo postigli, DTO sistem smo preselili sa Jagnjila, vratili unutar kopa i uspješno startovali, tako da DTO sistem, onako kako smo očekivali, već generiše pozitivne rezultate i dopinosi smanjenju proizvodne cijene uglja“, istakao je Popadić.

On je dodao da je svečano otvorena i stavljena u funkciju hala za održavanje rudarske mehanizacije. To je hala koja je za ponos pljevaljskog rudnika i jedna od najnaprednijih u regionu, a možda i šire. Završena je adaptacija Upravne zgrade, Doma rudara i Kluba penzionera u Rudniku. Prevashodno se ulagalo u mehanizaciju i opremu, ali je došlo i vrijeme da se poprave uslovi rada za zaposlene, što će kako ističe Popadić sigurno imati efekta i na dalje poslovanje Rudnika. On je pohvalio i sportiste Rudnika uglja, koji svake godine Kompaniju obraduju sa medaljama koje donesu sa različitih takmičenja, i posebno istakao tradiciju koju Rudnik baštini godinama i decenijama, a to je da su i u prethodnoj i u ovim godinama pomogli zdravstvo, sport, pomogli gradu, a to je, prema Popadiću, ono što čini simbiozu Rudnika i grada jačom i što iz godine u godinu pokazuje da Rudnik i Pljevlja su jedna zajednička priča, koja nikako ne može da bude odvojena i koja nikako se ne može dešavati pojedinačno svaka za sebe, nego se mora uvijek raditi u dogovoru i partnerstvu.

Na kraju Popadić je istakao da su svjesni budućih izazova, kojima se u narednom periodu moraju posvetiti.

„ Prije svega to je ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja. Mi kao Rudnik na to ne možemo puno uticatii, ali je proces odabira partnera i ulazak u ekološku rekonstrukciju od velikog značaja, i za EPCG i za RUP i za građane. U ovom trenutku nam je jako važno da ovaj process uspije da bi i RUP i EPCG mogli da nastave sa korišćenjem TE, a država da ima benefita od svega toga. Naravno ekološka rekonstrukcija znači zastoj u radu TE, manje prihoda Rudniku, i u tom djelu moramo biti jako oprezni i jako pažljivi u planiranju i siguran sam, a to pokazuje i ovih godinu i nešto vlasništva kod EPCG da ćemo zajednički napraviti dobre modele i da će Rudnik ostati jak kao što je trenutno, a i da će tako biti i u narednom periodu bez obzira na sve ove zastoje koji se očekuju. Ono što je takođe ozbiljan izazov i ono što je u fokusu jeste vraćanje rijeke Ćehotine u staro korito. To će biti dosta izazovan posao, međutim siguran sam da svim onim što imamo, znanjem, iskustvom, dobrom voljom, podrškom Vlade, EPCG, opštine, da ćemo taj posao kao i prethodni privesti kraju“, zaključio je Popadić dodajući da će tradiciju dugu 67 godina očuvati i nastaviti kroz nove generacije sa još boljim rezultatima.

Nakon predstavljenih poslovnih rezultata crnogorskih rudnika, gostima se obratio predsjednik Opštine Pljevlja, Igor Golubović, koji je pozdravljajući sve prisutne u lično ime i u ime opštine Pljevlja, posebno se zahvalio i pozdravio sve generacije pljevaljskih rudara, koji su još od 1952. godine svojim radom i pregalaštvom stvorili današnji RUP, preduzeće na ponos pljevaljskoj opštini i državi Crnoj Gori.

„ Rudnik je danas uspješno, dobro vođeno i jedno od najkvalitetnijih crnogorskih preduzeća. Kao što sam već rekao, na taj privredni pjedestal dovele su ga generacije rudara, naših vrijednih sugrađana, koje su gradile današnji moderni rudnik, ali i ostale rudnike, prije svega mislim na Šuplju stijenu u Šulima. Istovremeno, svih tih godina Rudnik je gradio današnja Pljevlja. Odlična saradnja sa pljevaljskim rudarima je vidljiva na svakom dijelu naše opštine, a ovom prilikom podsjetiću na adaptaciju i rekonstrukciju dva vjerska objekta kojima se Crna Gora danas ponosi, manastir Sv.Trojice i Husein pašina Džamija, ali i ono što je urađeno u prethodnih par godina kao što su trim staza u najljepšem parku Vodice, česma u obliku diatrete na Trgu 13. Jul, atletska staza na gradskom stadionu, kao i igralište kod Doma vojske Crne Gore. Na tome im iskreno zahvaljujem u ime svih građana Pljevalja“, rekao je Golubović. On je dodao da sve ovo ukazuje da je RUP svih godina brinuo o životu grada i građana ulažući ogromna sredstva u poboljšanje kvaliteta života na teritoriji cijele opštine.

„ Želim da istaknem i napomenem, možda i ponovim veoma važnu činjenicu - stabilnost elektroenergetskog sektora Crne Gore usko je vezana i uslovljena radom RUP i TE Pljevlja. Dakle, jak Rudnik uglja znači energetsku nezavisnost države Crne Gore. Naravno, svjesni smo i činjenice da savremeni tokovi društvenog razvoja i zaštite životne sredine u EU, kojoj i mi težimo, ne idu na ruku rudarima. Zato zajedno u trojnom partnerstvu između Vlade Crne Gore, Opštine Pljevlja odnosno građana i Rudnika uglja zajedno sa EPCG, moramo ići u korak sa savremenim društvenim tokovima, ali vodeći računa i o našim interesima sa posebnom odgovornošću i senzibilitetom za budućnost i opstanak života u Pljevljima. U ovom smislu ohrabruje i već uspostavljeno jako partnerstvo sa Vladom CG i EPCG na rješavanju ekoloških problema u Pljevljima i ne samo onih koji su vezani za procese u TE Pljevlja, već i onih koje mi proizvodimo. Raduje me posebno početak toliko godina čekane toplifikacije Pljevalja iz TE. Na kraju, ne smijem zaboraviti ni naše prijatelje i sugrađane, vrijedne rudare iz Rudnika olova i cinka Gradir Montenegro, koji nastavljaju tradiciju pregalaštva nekadašnjih rudara Šuplje stijene. Naravno rudare iz rudnika boksita Uniprom iz Nikšića i rudnika mrkog uglja iz Berana, koji danas takođe proslavlaju svoj praznik koji im od srca čestitam. Još jednom čestitam praznik poslovodstvu i svim radnicima RUP-a, rudarskim penzionerima, ali i svim pljevljacima, jer mi živimo uz i za naš Rudnik“, poručio je Golubović.

Nakon obraćanja predsjednika Opštine Pljevlja, Igora Golubovića, Izvršni direktor i predjsednik Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja uručili su plakete najboljim radnicima Rudnika uglja AD Pljevlja u 2019. godini. Poslodavac je u saradnji sa predstavnicima sindikata, izabrao pet zaposlenih, koje tradicionalno nagrađuje za postignute vanredne rezultate i radno angažovanje. U okviru organizacionih jedinica kompanije, nakon analize postignutih rezultata, ove godine izabrani su zaposleni: Ranko Joksović – RJ „Površinski kopovi“, Strahinja Šljukić – RJ „Površinski kopovi“, Sretko Knežević – RJ „Održavanje“, Ervin Abaspahić - Sektor „Promet“ i Milunka Kljajević – Sektor ekonomskih poslova. Oni su kao nagrađeni od Poslovodstva dobili i nagradu od po 1.000 eura.

Na kraju Svečane akademije povodom Dana rudara, u ime Vlade Crne Gore, obratila se ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

„ Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam danas, treću godinu za redom, ovdje sa vama i što imam priliku da iz godine u godinu sa vama dijelim i izazove i uspjehe. Čini mi se da je iz godine u godinu manje izazova, a više uspjeha i to na neki način doživljavam i kao svoj lični uspjeh i uspjeh institucije koju vodim, a i uspjeh Vlade Crne Gore u cjelini. Zaista je čast i zadovoljstvo prisustvovati Svečanoj akademiji, čiji je povod Dan rudara Crne Gore. Ovo je godina u kojoj Crna Gora slavi 71 godinu dugu tradiciju rudarske proizvodnje. Tradiciju koja obavezuje, da se sa najvećim pijetetom sjećamo svih onih koji su udarili temelje crnogorskom rudarstvu prolazeći kroz sve izazove tranzicionih procesa uz očuvanje rudarske proizvodnje u Crnoj Gori. Neupitna je posvećenost Vlade CG da rudarski hljeb sa devet kora bude hljeb koji će rudari zarađivati u uslovima koji ne postoje ili su na minimum svedeni rizici po njihov život I zdravlje. Ovaj hljeb u CG datira iz davne 1948. godine kada se prvi put, što bi rekao pjesnik, sa budacima na ramenu i vrućim hljebom u torbi, u nikšićku jamu spustio rudar. 

S ponosom ističem da Crne Gora posjeduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta u ovoj oblasti koji će u budućnosti uticati i na povećanje učešća rudarske proizvodnje u ekonomskom rastu Crne Gore. Svoje uvjerenje temeljim na činjenici da naša država raspolaže sa značajnim rezervama uglja, prvenstveno u pljevaljskom i beranskom ugljenosnom basenu, zalihama crvenih boksita na jugozapadu zemlje, kao i rezervama olovo- cinkanih  ruda od kojih se većina nalazi u rudnim reonima Ljubišnje i Bjelasice. Upravo zbog toga izražavamo očekivanje da će u ovoj oblasti biti i dodatnih investicija, što će značiti i otvaranje novih rudnika, a samim tim i dodatni impuls razvoju rudarstva u Crnoj Gori.

Poštovani rudari, naše opredjeljenje je da postulat svih strateških dokumenata i projekata, koji se realizuju u ovoj oblasti, bude poboljšanje uslova u kojim radite, vašeg materijalnogi socijalnog položaja, te veća ulaganja u ovom sektoru usmjerena, ne samo na ekonomski rast, već i na ekološku održivost i dostojanstvo rudarskog poziva. Sjećajući se svih dosadašnjih napora i vjerujući u budućnost rudarstva, Vlada Crne Gore će nastaviti da u saradnji sa rudarskim kompanijama kreira ambijent u kome će se dodatno valorizovati rudarski potencijal Crne Gore. U vremenima koja dolaze moramo ići u korak sa savremenim standardima u ovoj oblasti koji postoje u zemljama EU. S toga izražavajući zahvalnost rudarskim kompanijama koje se u CG na temelju evropskih praksi uspješno bave rudarskom djelatnošću, pozivam da svi zajedno uložimo dodatne napore kako bi ostali dostojni tradiciji koju Crna Gore ima u rudarstvu, valorizujući na najbolji način značajna prirodna bogatstva koja posjedujemo.

Na kraju, još jednom izražavam zahvalnost rudaru Crne Gore uz stihove: “Ja, sin rudara i unuk rudara, za jednog novog rudara sad tražim blago i ostavljam mu u malom grumenu veliko sunce za njegovog budućeg sina.” Srećno! “, poručila je ministarka Sekulić.

Svečana akademija završena je koktelom u holu Doma kulture.

 

Informativna služba RUP