Svečanom akademijom obilježen Dan rudara

Saopštenja 28 Sep

U sali Doma kulture 24. septembra obilježen je Dan rudara i 66 godina poslovanja Rudnika uglja AD Pljevlja. Svečanoj akademiji prisustvovali su visoki zvaničnici države Crne Gore, potpredsjednik Vlade Milutin Simović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić kao i predstavnici državnih institucija, privrednog, kulturnog i društvenog života. Kao i prethodnih godina, Svečanom akademijom obilježen je Dan rudara za četiri crnogorska  rudnika. Pored Rudnika uglja Pljevlja, rezultate o poslovanju između dva praznika Dana rudara na Svečanoj akademiji predstavili su  i Uniprom-metali Nikšić, Metalfer rudnici Berane i Gradir Montenegro.

Poslovne rezultate Uniprom metala predstavio je tehnički rukovodilac  Radoš Lacman.

„Uniprom metali sa angažovanim podizvođačima danas zapošljavaju 275 radnika. Od 2016. godine do sada, ovaj rudnik otkopao je 1.900.000 metara kubnih jalovine i proizveo 1.850.000 tona rude boksita. Ukupan prihod od proizvodnje rude boksita koji se u cjelini ostvaruje na inostranom tržištu iznosio je u 2017. godini  33,2 miliona €, a u toku 2018. godine  10 miliona €.

Kao društveno odgovorna kompanija Uniprom metali su pomogli sa 800.000 €, od čega je najveći dio usmjeren subjektima i stanovništvu mjesne zajednice Župa nikšićka, gdje se odvija koncesiona djelatnost.

Uniprom metali su tokom 2018. započeli investicije koje će se nastaviti i narednih godina i čiji obim iznosi oko 20 miliona €,” zaključio je Lacman.

 

Uspješna poslovna godina zabilježena je i u Beranskim rudnicima. U ime te Kompanije obratio se Uglješa Vučinić, izvršni direktor. I ove godine rudnik je zabilježio uspjeh u proizvodnji i do sada proizveo blizu 39 hiljada tona rude. Planiranim investicionim ulaganjem od 5 miliona eura, tj. investicija u mehanizovano hidraulično široko čelo, omogućilo bi stabilnu proizvodnju od 150-180 hiljada tona na godišnjem nivou. Nakon ove investicije, troškovi proizvodnje po jedinici proizvoda biće 25e/t FCO TE.

Ključna pretpostavka za razvoj Beranskog rudnika je da Investicioni razvoj održivosti Rudnika Berane treba bazirati na izgradnji Termo elektrane snage 60 MW, za koju je neophodna proizvodnja od 350.000 t/god., što je daljim razvojem Rudnika moguće ostvariti i ulazak EPCG u vlasničku strukturu Rudnika Berane kroz konverziju duga u kapital i sticanje manjinskog vlasništva u TE Berane, kao i potpisivanje ugovora o prodaji struje.

 

Šuplja stijena je u kalendarskoj 2017. godini bila uspješna, prerađeno je 534 hiljade rude od čega je proizvedeno 24 hiljade tona koncetrata zbirno cinka i olova.

Investicije u ovoj Kompaniji u prethodnom periodu iznosile su 3,2 miliona eura, i na taj način nabavila novu opremu, izvršila geološka istraživanja i izradu jalovišta. U ovoj godini planirano je da se uloži 2,2 miliona i to na poboljšanju kvaliteta rude i bolji stepen iskorišćenosti. Ovakav trend investiranja biće i u budućnosti, i na taj način ZGH biće jedan siguran partner zaposlenima u Šupljoj stijeni, lokalnoj samoupravi i Vladi Crne Gore.

Rudnik uglja Pljevlja 2017. isporučio je 1,29 mil t uglja, zahvaljujući čemu se proizvodi 56% ukupne proizvodnje struje, dok je široka potrošnja dostigla 134 hiljade t, rekordnih poslednjih godina.

Jedan od bitnijih momenata za Kompaniju, a uz pomoć Vlade, jeste reprogram poreskog duga, uplata od 30% poreskog duga jednokratno.

Dobit u ovoj godini biće veća 10% iznad 6,3 miliona neto dobiti. Rudnik po prvi put u ovoj godini, nakon III kvartala može da dođe u poziciju da isplaćuje dividendu.

U ovoj godini desio se investicioni zamah od 14 miliona eura. Nabavljena su 4 nova dampera, nosivosti od 100t, kupljen bager, napravljena Hala dnevne njege, izmješten DTO sistem, instaliran i pušten u primjenju informacioni sistem koji će omogućiti lakše poslovanje u svim Sektorima, adaptirana Upravna zgrada.

Pored ovih sjajnih rezultata ni društvena odgovornost nije izostala, ove godine uloženo je 300 hiljada u razvoj lokalne zajednice.

Na kraju treba pomenuti da rudari pored toga što su primjerni radnici, ostvaruju sjajne rezultate i kroz sportska društva, kako u zemlji tako i u inostranstvu, istakao je predsjednik Odbora direktora RUP Aleksandar Mitrović.

Predsjednik opštine Mirko Đačić pohvalio je odnos Rudnika uglja prema lokalnoj upravi. Izgled grada Pljevalja svaki dan se mijenja, dobija sliku modernog i ne više zapuštenog grada. Modernizaciju Rudnika prati i modernizacija Pljevalja i na taj način dobijamo jednu zaokruženu cjelinu, kakvu naš grad i zaslužuje. Pored privrednih subjekata na čelu sa Rudnikom uglja, za grad brine i Vlada Crne Gore, koja ima ambicije da u svim segmentima, naročito u saobraćanu infrastrukturu, pomogne razvoj našeg grada, zaključio je Đačić.

Na Svečanoj akademiji dodjeljene su i nagrade za pet najboljih radnika u 2018. godini, koje su uručili Izvršni direktor i predjsednik Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja. Ove godine najbolji među najboljima su: Dragomir Pavlović, Milovan Brašnjo, Gojko Drobnjak, Slaviša Milić i Jelena Babić.

 

Nakon uručenja nagrada najboljim radnicima, gostima se obratio i Đoko Krivokapić, predsjednik Odbora direktora EPCG, koji je istakao da je posebnost ove svečane akademije što se proslavlja uz odlične rezultate Rudnika uglja Pljevlja, nove snažne članice grupe EPCG.

„Moje zadovoljstvo je veće što smo u ovoj godini ispravili višedecenijsko kašnjenje u skladu sa trendovima i dešavanjima u termoenergetskom kompleksu u jednoj veoma transparentnoj proceduri i konačno vratili RUP pod državno okrilje i postigli potpunu sinergiju termoenergetskog kompleksa u Crnoj Gori.

Ovakva odluka je donijeta u najboljem interesu radnika obje kompanije kao i države Crne Gore. Ovo nas dodatno obavezuje da budemo na visini zadatka i svoje napore usmjerimo ka ostvarivanju razvojnih investicionih planova Države,“ rekao je Krivokapić.

Zahvalnost za humanost i solidarnist u ime menadžmenta Opšte bolnice, Doma zdravlja i Doma za stara lica iskazala je doktorica Sabrina Hadžiosmanović. „ U proteklom četvorogodišnjem periodu, odlukom menadžmenta RUP opredjeljena su sredstva u iznosu od 200 hiljada eura, za realizaciju projekata u zdravstvu. U želji da se ova pozitivna praksa međusektorske saradnje održi i bude još uspješnija,sa ciljem favorizovanja pravih vrijednosti humanosti i etičnosti, ali i društvene odgovornosti, još jednom izražavam riječi zahvalnosti čelnicima Kompanije.“

U ime Vlade Crne Gore na Svečanoj sjednici povodom Dana rudara, obratio se potpredsjednik Vlade Milutin Simović (tekst govora potpredsjednika Vlade u cjelosti je dostupan na sajtu RUP).

Svečana akademija završena je koktelom u holu Doma kulture.

 

Informativna služba RUP