Svečano otvorena Hala dnevne njege

Saopštenja 27 Sep

Povodom obilježavanja Dana rudara Crne Gore i 67 godina rada i postojanja Rudnika uglja AD Pljevlja, 24. septembra, poslovodstvo RUP-a je 25. septembra 2019. godine organizovalo konferenciju za štampu, u novoizgrađenoj hali za održavanje rudarske mehanizacije. U ime kompanije obratili su se predsjednik Odbora direktora RUP-a Aleksandar Mitrović i izvršni direktor Slavoljub Popadić, a halu je svečano otvorio Igor Noveljić, izvršni direktor EPCG i član odbora direktora RUP. 

Mitrović je istakao da svečanim otvaranjem hale za održavanje rudarske mehanizacije Rudnik uglja Pljevlja pravi novi važan iskorak u obezbjeđivanju daljeg stabilnog rada Rudnika i EPCG. Rudnik je strpljivo, korak po korak, gradio ovu halu uz podršku Ministarstva ekonomije, Ministarstva održivog razvoja i turizma, opštine Pljevlja, projektanata, izvođača i vrijednih rudara. Projekat Hale je uradila ekspertska kompanija IRM Bor, reviziju je uradila kompanija Urbi Pro Podgorica, a izvođenje radova kompanija Tehnogradnja Pljevlja. Hala je površine oko 2.000 m2 i sadrži savremene sisteme za održavanje krupne rudarske mehanizacije. Hala je jedna od najmodernijih u regionu i direktno će uticati na trend poboljšanja ukupne raspoloživosti mehanizacije, što će se u krajnjem reflektovati na poslovne rezultate Rudnika. U halu je uloženo oko 2,5 miliona eura, a izgradnja je trajala oko dvije godine. Na kraju je svim zaposlenim i svim rudarima Crne Gore čestitao Dan rudara.

Izvršni direktor Popadić je istakao da Rudnik privodi kraju još jednu uspješnu poslovnu godinu koju su obilježili stabilno poslovanje, rekordna porizvodnja otkrivke i isplata prve dividende akcionarima.

- Pokrenuti lanac investicija od izgradnje ove hale, preko izmještanja DTO Sistema i nabavke nove ključne mehanizacije su omogućili da Rudnik u prvih 8 mjeseci ove godine realizuje otkrivku u rekordnom iznosu od preko 4,8 milona m3čm, što je za oko 30% bolje od realizacije u prvih 8 mjeseci prethodne godine. U martu i avgustu 2019. godine proizvedene su rekordne mjesečne količine otkrivke sa iznosima od 738.900 i 737.518 m3čm respektivno, sa tendencijom da 2019. godina bude obilježena kao rekordna u proizvodnji otkrivke u 67 godina postojanja Rudnika – kazao je Popadić.

On je istakao da ukupna proizvodnja uglja u prvih 8 mjeseci je na nivou planirane i iznosila je 920.000 tona.

- Isporuka za potrebe TE je na nivou prethodne godine. Prodaja ostalim kupcima je utrostručena u zadnje četiri godine i u prvih osam mjeseci je nastavila trend rasta, tako da je na kraju avgusta dostigla 65.000 tona, što je bolje nego u istom periodu prethodne godine – saopštio je Popadić. 

Realizovane investicione i organizacione  aktivnosti u 2018. i 2019. godini, prema riječima Popadića, doprinose daljem podizanju ukupne produktivnosti i smanjenju troškova proizvodnje, što će u finalnom omogućiti da 2019. godina bude uspješnija i od prethodne 2018. godine, kada je ostvarena dobit od 6,5 miliona eura.

- Predstojeća 2020. godina, kao godina početka ekološke rekonstrukcije je od posebnog značaja za Rudnik, EPCG i građane Pljevalja. Paralelno sa aktivnostima na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja, Rudnik planira dodatno angažovanje na internim ekološkim pitanjima, stavljajući u fokus sisteme za obaranje prašine u kopu, transportnim putevima i postrojenjima za preradu uglja i otkrivke, što će doprinijeti poboljšanju uslova rada, ali i ukupne ekološke situacije u okruženju Rudnika – naveo je Popadić.

Stavljanjem u funkciju ove Hale, veća grupa radnika će dobiti značajno bolje uslove rada, što će uz adaptiranu upravnu zgradu i Dom rudara pozitivno uticati na ukupni radni ambijent u Rudniku.

- Obavezujemo se da tradiciju dugu 67 godina očuvamo i nastavimo kroz nove generacije rudara sa još boljim rezultatima. Srećno! – poručio je Popadić.

O tehničkim i funkcionalnim detaljima Hale, novinare je izvjestio Dane Čamdžić, direktor sektora za razvoj i investicije RUP. On je najprije istakao da je RUP već imao jednu halu dnevne njege, međutim zbog napredovanja fronta rudarskih radova bilo je potrebno ukloniti je, zbog čega je Rudnik uglja morao da traži lokaciju za novu halu dnevne njege.

- S tim u vezi, radni timovi su prionuli na posao i od mnoštva ponuđenih lokacija izbarali smo ovu, koja najblaže rečeno ima tri prednosti u odnosu na sve ostale lokacije. Prvo, ova lokacija nalazi se na krečnjačkoj platformi bivšeg kamenoloma Mala Pliješ. To je sada neaktivan kop, kamenolom koji je ranije snabdijevao kamenim agregatom saobraćajnice iz Rudnika uglja i geostatički ova Hala dnevne njege, apsolutno je obezbjeđena, tako da sa napredovanjem rudarskih radova neće biti ugrožena i stabilnog je karaktera. Druga prednost koju smo mjerili i dobro ocjeniili jeste - na ovom prostoru bivšeg kamenoloma nalazi se veliki prostor u vlasništvu Rudnika uglja za izgradnju i nekih drugih sadržaja i imamo ambiciju i namjeru da gradimo centralnu radionicu na ovim prostorima, onda magacin tehničke robe, mobilne naftne stanice i još neke druge sadržaje, a sve da bi funkcije Rudnika uglja što bolje bile opskrbljene. Zbog toga, kada smo odabrali lokaciju, u Dopunskom rudarskom projektu koji je važeći od 2015. do 2019. godine, ucrtali smo tu lokaciju i ostvarili pravo za dalje projektovanje Hale dnevne njege.

Projektant je bio Institut za rudarstvo i metalurgiju iz Bora i ja zaista čestitam toj firmi koja je uspješno iznijela ovaj posao. Izvođač radova, posle tenderske procedure, bila je firma Tehnogradnja i zaista su brilijantno odradili ovaj posao i čestitam Tehnogradnji na uspješno izvršenom poslu. Izvođač radova je uveden u posao 01.11. 2017. godine i posle 23 mjeseca, odnosno nepune dvije godine, objekat je spreman za primopredaju - rekao je Čamdžić.

On je istakao da je objekat spoljašnjih dimenzija 50 m x 40 m, znači oko 2000 neto kvadrata korisnog prostora i podijeljen je u 3 zone, odnosno ima tri tehnološke linije za servisiranje. Glavna je za dampere TER 100, TER 30 i za dampere Perlini. Zatim tu je linija za servisiranje rudarske mehanizacije kao što su: pomoćni točkaši, buldozeri, grejderi, utovarivači, neke dizalice i tome slično i desno je tehnološka linija za servisiranje kamiona RJ „Transport“.

- U aneksu koji se nalazi na zapadnom dijelu nalazi se servisna linija za servisiranje buldozera, gusjenica i bušilica, a u aneksu koji se nalazi na istočnoj strani, koji je dimenzija 6m x 50m, nalaze se kancelarije, gdje će boraviti inženjeri, poslovođe, radnici, serviseri, zatim tu su magacini za razne vrste ulja koja su potrebna za servisiranje rudarske mehanizacije, magacini za razne filtere, magacin za kompresorsku stanicu, mokri čvorovi, tuš kabine itd. kao  i sve ono što je potrebno za pravovremeno servisiranje rudarske mehanizacije. U ovim linijama i ovim kanalima nalaze se cijevni vodovi kroz koje cirkulišu sva potrebna ulja, razna hidraulična ulja, zatim motorna ulja, rashladne tečnosti, tu su i masti i sve ono što je neophodno da bi se izvršio kompletan servis dampera. Svi ovi cijevni vodovi se završavaju na uljnim barovima, koji su stacionirani na poziciji servisiranja i u jednom momentu može da se vrši dosta servisnih podrški.

Izduvni gasovi odimljavaju se u halu sa fleksibilnim crijevom i usisnim ventilatorima uz prethodnu konekciju ovog fleksibilnog crijeva sa izduvnom granom motora koji se servisira. Što se tiče napajanja električnom energijom izgradili smo jednu trafostanicu 2 x 1000 kVA, naponsko stanje 6 / 0,4kV, a toplotnu energiju dobijamo od toplane odnosno nove kotlarnice koju smo izgradili. Ona je instalisane snage nešto manje od 1megavata sa mogućnošću proširenja i na dva megavata, u slučaju proširenja kapaciteta Rudnika uglja na ovom području. Ujedno mogu da kažem da je apsolutno čitav sistem kompjuterizovan u nadzorom smislu, tako da je sve to moguće pratiti softverski i dalje gore u centralnom serveru gdje mi to sve pratimo i gledamo. To je ono što mogu najkraće da kažem oko ove Hale dnevne njege - naveo je Čamdžić.

Na kraju on je dodao da je Hala dnevne njege zaista jedan grandiozan objekat, koji je na ponos i Rudniku uglja i Pljevljima uopšte. 

 

Informativna služba RUP-a