Šahisti Saveza slijepih Crne Gore pobjednici 41.Tradicionalnog turnira

Saopštenja 21 Sep

Program obilježavanja Dana rudara Crne Gore i 68. godina uspješnog poslovanja Rudnika uglja AD Pljevlja ove godine je počeo 21. septembra sa tradicionalnim šahovskim turnirom. U skladu sa epidemiološkim mjerama i preporukama IJZ i NKT, u renoviranom Klubu rudara RUP u 11 časova, ekipe Rudnika uglja i Saveza slijepih Crne Gore odigrale su 41.Tradicionalni šahovski turnir prijateljstva, kojem su pored takmičara prisustvovali i Zoran Gospić, član Odbora direktora RUP, Žana Đačić, predsjednica Organizacije slijepih za Pljevlja i Žabljak i Goran Macanović, izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore.

Šahovski turnir otvorio je Goran Macanović, izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore, koji je na samom početku najprije pozdravio i poželio toplu dobrodošlicu svim takmičarima.

- Na početku želim da se najiskrenije zahvalim Rudniku uglja, što je i u ovim uslovima ne baš povoljne epidemiološke situacije u Crnoj Gori i u Pljevljima, odlučio da i ove godine nastavi jednu lijepu tradiciju, koju evo već 41 godinu gaje Rudnik uglja kao društveno odgovorna kompanija i naša lokalna Organizacija slijepih za Pljevlja i Žabljak. Šah kao jedna jako plemenita igra ima veliki značaj i za inkluziju osoba sa invaliditetom i osoba sa oštećenim vidom, a to najbolje dokazuje i ovaj tradicionalni susret šahista sa i bez oštećenja vida, kao i angažovanje naših šahista sa oštećenjem vida kroz šahovski klub „Zora“, koji već dugi niz godina igra lige i učestvuje u šahovskim ligama u Crnoj Gori, zajedno sa šahistima bez oštećenja vida, rekao je Goran Macanović.

On je istakao i još jedan primjer značaja šaha za inkluziju osoba sa oštećenim vidom, a to najbolje dokazuje i naš aktuelni svjetski šampion u šahu za osobe sa oštećenim vidom, Predrag Peđa Nikač, koji dugi niz godina se takmiči u redovnoj konkurenciji kao član i šahovskog kluba „Budućnost“, ali nastupa i u šahovskoj reprezentaciji osoba sa oštećenim vidom i on je jedan primjer prave te inkluzije koju pokazuje kroz šah. Na kraju, izvršni direktor Saveza slijepih je poželio sreću svim takmičarima.

- Dragi šahisti želim da danas imate mnogo lijepih poteza. Vjerujem da će partije kao i prethodnih godina biti veoma kvalitetne. Želim da budu zanimljive i uzbudljive kako bi vam današnji turnir bio što interesantnniji, a pošto vjerujem da ste jednako svi dobri, onda želim da pobjede oni koji budu pravili najmanje grešaka. Na kraju, iskoristiću priliku da u ime Saveza slijepih Crne Gore i Organizacije slijepih za Pljevlja i Žabljak, kao i svoje lično ime čestitam svim zaposlenim u Rudniku uglja Pljevlja predstojeći Dan rudara, da vam poželim puno zdravlja i porodične sreće i puno uspjeha u daljem radu, rekao je Macanović čime je zvanično otvoren 41. prijateljski šahovski turnir.

Prijateljski meč se igrao na četiri table, pri čemu je na neparnim tablama bijele figure imala ekipa Rudnika uglja Pljevlja čiji je kapiten bio Miloš Beljkaš, dok je reprezentaciju Saveza slijepih Crne Gore predvodio Milan Ivanović. Na samom početku sudija Savo Bakrač, dugogodišnji saradnik i prijatelj ovog turnira, upoznao je sve takmičare sa pravilima igre. Meč je završen sa sljedećim rezultatom:

Bujišić Vlastimir (RUP) – Nikač Predrag (SSCG),  rezultat:  0:1

Laković Dragiša (RUP) – Ivanović Milan (SSCG),  rezultat:  0:1

Beljkaš Miloš (RUP) -  Damjanović Radovan (SSCG),  rezultat:  ½ : ½

Vukašinović Veliša (RUP) – Čindrak Hilmo (SSCG),  rezultat:  0:1.

Na osnovu konačnog rezultata  ½ : 3½, pobjednik  41. Tradicionalnog prijateljskog ekipnog meča i ove godine je ekipa reprezentacije Saveza Slijepih Crne Gore.

 

Informativna služba RUP