Рудник угља успоставља сарадњу са ЕПС-ом: Најављен извоз угља у Србију!

Saopštenja 4 Apr

На позив директора Електропривреде Србије (ЕПС) Мирослава Томашевића, у четвртак 31. марта ове године, организован је састанак са представницима Рудника угља АД Пљевља (РУП) - извршним директором Миланом Лекићем и директором Сектора за развој и инвестиције Јагошем Гомилановићем.

На састанку је, на обострано задовољство, договорена сарадња између двије компаније о испоруци угља.

Калоријска вриједност угља за коју је ЕПС заинтересован креће се од 7.500 до 8.000 kJ/kg, што, имајући у виду квалитет угља који се испоручује главном купцу угља - Термоелектрани Пљевља (ТЕП), спада у тзв. мање квалитетне угљеве.

Када је ријеч о цијени и транспорту, те категорије биће званично дефинисане у наредном периоду, међутим, извршни директор Лекић је поручио да цијена свакако неће бити мања у односу на постојећу цијену по којој се угаљ дистрибуира ТЕП, иако је ријеч о угљу мањег квалитета у односу на онај који се испоручује ТЕП, те да ће трошкови транспорта у потпуности пасти на терет ЕПС-а.

"Састанак са директором Томашевићем протекао је у одличној атмосфери, гдје је исказана апсолутна наклоност за успостављање успјешне сарадње и максимално професионалан приступ према потребама и захтјевима наше компаније. Током ове календарске године начелно је договорено да се испоручи око 300.000 тона угља, са тенденцијом да та количина убудуће буде повећана. Договорено је да РУП у наредном периоду формира цијену и да се подробније дефинишу сви елементи сарадње. Према одређеним претпоставкама у плану је да се, на дневном нивоу, испоручује око 500 тона угља. Трошкови транспорта према Пријепољу или Лазаревцу, у зависности од дефинитивне одлуке гдје ће бити дистрибуиран угаљ, биће у потпуности покривени од стране ЕПС-а. Оно што морам да констатујем је да ћемо кроз ову сарадњу обезбиједити тржиште за тзв. мање квалитетне угљеве, те да ће бити направљен значајан пословни искорак у сусрет еколошкој реконструкцији и ремонту ТЕП", поручио је Лекић.