Рудник угља ушао у пројекат садње љековитог биља; Лекић: Ако буде све текло по плану, очекујемо стотине нових радних мјеста

Saopštenja 2 Oct

Други дан заредом одвија се садња пет врста љековитог биља (Тимијан, Жалфија, Милодух и двије врсте Лаванде) на парцели од четири хектара у близини Сепарације – на одлагалишном простору некадашњег локалитета Цементаре.

Ријеч је о пројекту у који је Рудник угља АД Пљевља одлучио да уђе након посјете извршног директора Рудника угља Милана Лекића са помоћником за корпоративне послове и развој људских ресурса Бојаном Крвавцем реномираном предузећу „Љбиље“ из Љубиња  које се бави производњом, откупом и прерадом љековитог, зачинског и ароматичног биља.

У међувремену, извршена су лабораторијска испитивања земљишта у Инстититу за рударство и металургију Бор, чији су резултати афирмисали одлуку руководства Рудника угља да приступи реализацији овог пројекта, док су узорци земљишта послати и надлежном институту у Крушевцу. Уговорено је да консултантске услуге и услуге надзора врши Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ из Београда и Институт за воћарство из Чачка.

Извршни директор Рудника угља, Милан Лекић, изразио је велики оптимизам по питању овог пројекта.

„Ријеч је о пробној, јесењој садњи, на основу које ћемо донијети одлуку да ли ћемо ући у посао садње љековитог биља на површинама од око 100 хектара.  Уколико се испостави да су Пљевља прикладан амбијент за овај посао, а на то су указала и одређена испитивања климе и земљишта, створиће се све претпоставке да се уђе у један шири пословни замах који ће резултирати и отварањем дестилерије за производњу етеричних уља. За овај посао ми имамо вољу, имамо капацитете, као и адекватне површине као што су Јагњило са око 40 хектара, Коту 810 површине 30-ак хектара и унутрашње одлагалиште Кутловача које има 20-ак хектара. Користим ову прилику да изразим наду и увјерење да ће Министарство финансија, које је власник земљишта на Коти 810, уступити Руднику угља земљиште за ове сврхе, јер је корист обострана“, рекао је Лекић и додао да је данас ту двадесетак вриједних радника који оплемењују површине Рудника угља љековитим биљем, поручујући да, уколико буде све текло по плану, у блиској будућности биће их неколико стотина, чиме се, како је истакао, отварају у Пљевљима пријеко потребна нова радна мјеста.

„Ми овдје имплементирано знање и искуства престижне фабрике за производњу љековитог биља из Љубиња. Ту сам имао прилику да се упознам са једном успјешном пословном причом која подразумијева производњу, откуп и прераду љековитог, зачинског и ароматичног биља, а коју ћемо настојати да имплементирамо и у Пљевљима“, навео је он и поручио да је Рудник угља, сходно Закону о рударству, у обавези да изврши рекултивацију земљишта те да је, како је рекао, далеко боље да се земљиште засади љековитим биљем него дјетелином.

Радове на садњи љековитог биља данас су посјетили и представници Министарства капиталних инвестиција (МКИ) – државни секретар за енергетику и рударство Марко Перуновић и генерални директор Директората за енергетику и енергетску ефикасност Владимир Дурутовић, који су боравили у другој радној посјети Руднику угља, гдје су са извршним директором Миланом Лекићем и предсједником Одбора директора Душаном Јањушевићем, преговарали око реализације инвестиције изградње Цементаре.

Тим поводом, представници МКИ су изразили велики оптимизам по питању ове, како су истакли, инвестиције од виталног значаја за живот Пљеваља и свих Пљевљака, јер је ријеч о фабрици за коју је планирано да осигура нова радна мјеста и оснажи привредну снагу Пљеваља, али и цијеле државе.

Они су поручили да је позиција Рудника угља, када је у питању реализација ове инвестиције, од виталног значаја и једна од најбитнијих, указујући истовремено на спремност ресорног министарства да ову компанију делегира као носиоца цијелог посла. 

Перуновић и Дурутовић су истакли да је основна замисао да у Пљевљима, у средњорочном периоду заживе инвестиције које ће бити реализоване у складу са свим еколошким стандардима, посебно водећи рачуна о постулатима „праведне транзиције“.

С тим у вези, они су изразили задовољство и подржали идеју о узгоју љековитог биља, али и свих пројеката који афирмишу еколошку ревитализацију Пљеваља, од чега су посебно истакли неопходност туристичке валоризације Љубишње.

С друге стране, Лекић и Јањушевић су у више наврата поздравили одлуку Владе Црне Горе о изградњи Цементаре и изразили, у име Рудника угља, апсолутну спремност да реализацији ове капиталне инвестиције приступе крајње професионално, ангажујући максималне капацитете компаније.