Рудник угља Пљевља: Знањем и одговорношћу неутралишемо медијске спинове и клевете „анонимних извора“

Saopštenja 7 Jul

Јучерашњи редакцијски текст "Побједе"  под насловом "Умјесто 80 милиона од продате струје, зарадиће 7 милиона од продатог угља", утемељен на анализама "анонимног извора из Рудника угља", представља још један у низу наручених лаичких, политикантских и безвриједних писанија која имају за циљ искључиво дискредитацију наше компаније и ништа више од тога.

О бујици невјешто пласираних теза и неаргументованих тврдњи могли бисмо да полемишемо сатима, међутим, како смо, сходно слову Закона о медијима ограничени бројем ријечи у деманту, фокусираћемо се, искључиво, на оне пароле које је "анонимни извор" волшебно испуцао.

Прво, испорука угља Термоелектрани Пљевља (ТЕП) реализује се сходно важећем уговору о испоруци угља. Снабдијевање угљевима је редовно, и тако ће остати. ТЕП је наш приоритет број 1, а резерве угља које посједујемо су довољне за несметани рад барем још једне термоелектране. Подсјетимо, сходно пресјеку стања од краја прошле године, у лежиштима на којима РУП посједује концесије, имамо билансне резерве угља од око 55 милиона тона. Ако узмемо да је рад ТЕП у наредних 20 година ограничен, плус, све и да повећамо продају широке потрошње, у наредних 20 година потребно нам је око 40 милиона тона угља. Тако да, остаће нам преко 15 милиона тона неексплоатисаног угља, плус Маоче са 109.9 милиона тона гдје се може, чак, градити нова термоелектрана, далеко већих капацитета од постојеће. Оно што је "анонимни извор" морао да зна је да ТЕП има свој ограничен капацитет и дефинисане потребе. На годишњем нивоу ТЕП сагори око милион и по тона угља, просјечне калоријске вриједности 9.211 kJ/kg. Сваке године РУП испоручи уговором прецизиране количине и тако ће, понављамо, остати. Просто, ми не можемо да испоручимо и сагоримо 100 милиона тона угља годишње, све и да желимо. Овим долазимо до конструкционе грешке у анализи "анонимног извора", јер је већ "зарађено 80 милиона евра од продаје струје" кроз редовно снабдијевање, док ових криминализованих "7-8 милиона добити" од продаје Електропривреди (ЕПС) представља додатан профит. Стога, било би боље да је "господин анонимни" узео у обзир ове чињенице, него што је дезавуисао медије и трошио енергију за организацију посјете Мила Ђукановића 2016. године када су сијевале у празно лопате на грандиозном почетку радова за прављење, никада виђеног, другог блока ТЕП, којег је, славодобитно, најављивало и уредништво истог овог медија преко којег се пласирају, у континуитету, овакве неутемељене фразе.  С друге стране, ми ћемо наставити да пласирамо угаљ на нова тржишта, поготово "мање квалитетне" угљеве и поготово у ситуацији када ће, услед еколошке реконструкције ТЕП, у периоду 6-9 мјесеци током 2024. године, РУП обуставити испоруку угља.

Друго, када је ријеч о пословном односу са ЕПС-ом, ријеч је о једном крајње транспарентном поступку. Јавност је имала прилику да испрати цијелокупан процес – од прелиминарног састанка представника двије компаније, преко потписивања уговора, до реализације истог. Сви детаљи налазе се у саопштењима за јавност која су благовремено достављана медијима и која се налазе на званичном сајту наше компаније.

Треће, како је могуће да неко изађе у јавност са тврдњом да Рудник угља не посједује угљеве од 8.000 kJ/kg, те да су сви изнад 10.000 kJ/kg, када сва рударско-геолошка истраживања указују да у пљеваљском басену постоје угљеви калоријске моћи од 5.000 до 15.000 kJ/kg. Уосталом, па ми продајемо ЕПС-у те "мање квалитетне угљеве" од око 8.000 kJ/kg. Они се откопавају у Пљевљима. Елем, у Потрлици имамо угљеве испод 8.000 kJ/kg; у Калушићима, које ће у наредном периоду бити експлоатисано, имамо лежиште са просјечном вриједности од 7.957 kJ/kg; басен Љуће 2 има просјечну калоријску вриједност око 7.000kJ/kg, гдје су резерве угљева око 1.200.000 тона;  имамо ободе копова љућанско-шуманског басена гдје је квалитет око 8.000 kJ/kg итд.

Четврто, о "поремећеној геометрији копа и планираном коефицијенту откривке" говоре они за вријеме чије страховладе је направљен својеврсни "геометријски хаос" у копу Потрлица. Јавности ради, већ смо постигли 50% годишњег плана на откривци, тако што смо откопали и одложили 4.006.519 м3чм. Подсјетимо, неоткопана и неодложена откривка у експлоатационом пољу Потрлица у 2020. години, у износу од фрапантних 2.156.804 м3чм, условила је виртуелно увећану добит од 5.629.259,00 евра.

Пето, пословање Рудника угља неће усмјеравати злонамјерни и незнавени "анонимни извори", медијски написи и којекакви страначки интереси, него тим професионалаца који је плаћен за то, док ће, убудуће, сви наводи који буду имали за циљ ширење дезинформација и клеветање компаније, бити процесуирани пред надлежним државним органима.