Рудник угља Пљевља: Вртлари ће бити ангажовани за рад на плантажама љекобиља и узгоју биљних култура за Народну кухињу. Пројекат финансира ЗЗЗЦГ

Saopštenja 11 Jun

Поводом нестручних и ових других - злонамјерних медијских интерпретација, због расписаног Огласа за запошљавање 29 вртлара у Руднику угља АД Пљевља (РУП), користимо ову прилику да подробније појаснимо јавности цијелу ситуацију.

Јавност је имала прилику да се упозна са чињеницом да је РУП ушао у процес садње љековитог биља (лаванда, жалфија, тимијан и милодух) у склопу пројекта рекултивације земљишта, још у септембру мјесецу прошле године.

На овај начин радиће се оплемењивање земљишта, односно враћање у првобитни положај, док ће од саме рекултивације, у овом случају, компанија имати и додатну финансијску корист.

Досадашњи радови на рекултивацији земљишта били су на врло ниском нивоу, јер се нису уводиле никакве нове културе осим стандардизоване травно-дјетелинске смјеше. 

Наша компанија тренутно обрађује скоро 10 хектара земљишта кроз узгој љековитог биља, док ће, у наредном периоду – до септембра мјесеца ове године, бити засађено још 10 хектара, чиме ће бити обухваћена површина од  укупно 20 хектара, што представља први озбиљнији пројекат на рекутивацији у нашој компанији у периоду од преко десет година.

Такође, крајем мјесеца јуна планирана је берба прве свјеже масе љековитог биља, њена прерада и дестилација, након чега ће се радити хемијске анализе добијеног финалног производа, а на основу којих ћемо направити први пресјек досадашњег рада наших плантажа.

Имајући у виду да биљне врсте захтијевају, поред машинске обраде, и значајан физички рад, потребно је ангажовање већег броја сезонске радне снаге, као и на свакој озбиљној плантажи. Додатно, с обзиром да је плантажа љекобиља у почетној фази, биљке захтијевају свакодневну обраду ради стварања хомогенизације земљишта, повољног водо-ваздушног режима у земљишту, уношења хранљивих материја, благовремене заштите од болести и штеточина и друго. Све то представља и те како оправдане разлоге за ангажовање физичке радне снаге.

Када је ријеч о конкретних 29 сезонских радних мјеста на пословима вртлара, неопходно је нагласити да је ријеч о пројекту који у цјелости, током предвиђених шест мјесеци, финансира Завод за запошљавање Црне Горе (ЗЗЗЦГ), од којих ће РУП одабрати четворо и са њима закључити радни однос на неодређено вријеме.

Свјесни смо да је, као и у свакој производњи, "живи рад" најскупље улагање, али, просто, у самом почетку оснивања плантаже, није могуће машински вршити све агротехничке мјере у самој плантажи. Већ од треће године фенофазе развића биљака, сва обрада моћи ће да се ради машински.

На крају, истичемо да ће запослени вртлари, поред рада на садњи нових 250.000 садница љекобиља на површини од 10 хектара, гдје ће, у конкретном случају, сва садња морати да буде извршена ручно, бити ангажовани и на засаду површине од око 5 хектара, гдје ће се гајити кромпир, црни лук, грашак, пасуљ и остале биљне културе. Према плану, од прихода по основу продаје ових производа покрићемо дио средствава уложених процес производње, док ћемо вишкове од тих производа донирати Народној кухињи, у чијем отварању наша компанија пружа велики допринос, али и Црвеном крсту и осталим хуманитарним организацијама.