Рудник угља АД Пљевља потписао уговор о купопродаји угља са ЕПС-ом; Лекић: Велики дан за нашу компанију

Saopštenja 25 May

Данас је у просторијама Електропривреде Србије (ЕПС) потписан уговор о купопродаји мрко лигнитног угља између овог јавног предузећа и Рудника угља АД Пљевља (РУП).

Уговор су потписали извршни директор РУП Милан Лекић и в.д. директора ЕПС-а Мирослав Томашевић.

Овим Уговором је предвиђена испорука првих 40.000 тона од планиране укупне количине од 300.000 тона угља. Цијена угља износи 28.8 € (без ПДВ-а) за квалитет топлотне моћи од 8.000 кЈ/кг по тони, при чему се врши корекција цијене пондерисањем у распону топлотне моћи од 7.000 до 10.000 кЈ/кг.

Примјера ради, за исту топлотну моћ од 8.000 кЈ/кг цијена угља за Термоелектрану Пљевља износи 23,4 €, што је за 20% нижа цијена у односу на договорену цијену са ЕПС-ом.

Транспорт договорене количине угља на жељезничку станицу у Пријепољу реализоваће РУП, док ће трошкови бити покривени од стране ЕПС-а, као и трошкови утовара угља у вагоне у станици Пријепоље, чију услугу је обезбиједио РУП након спроведеног тендерског поступка.

Тим поводом Лекић је изјавио да је кроз ову сарадњу Рудник угља обезбиједио ново тржиште за пласман угља што представља, како је рекао, велики дан за компанију.

„Данас смо, на обострано задовољство, формализовали сарадњу са једним регионалним енергетским гигантом каква је Електропривреда Србије. Посебан значај ове сарадње је што смо на овај начин направили значајан пословни искорак у сусрет еколошкој реконструкцији Термоелектране Пљевља. Вјерујем да је ово добар замајац за ширење производних капацитета наше компаније која ће и убудуће бити локомотива развоја пљеваљске, али и привреде Црне Горе“, поручио је Лекић.