Putujući aforizam

Sponzorstva i donacije 7 Sep

U Pljevljima su od 18. do 20. juna 2015. godine, održani XXIX Dani humora i satire "Vuko Bezarević", a Rudnik uglja je bio jedan od glavnih sponzora ove manifestacije. Tradicionalno, pljevaljskoj publici se predstavio veliki broj poznatih satiričara, stend-up komičara i glumaca.

Manifestacija je otvorena nastupom Crnogorskog narodnog pozorišta i predstavom "Hamlet u selu Mrduša Donja", u sali Doma Vojske Crne Gore. Drugog dana manifestacije u Milet bašti je održano tradicionalno satirično "Miletisanje", a gostima su se predstavili: Aleksandar Čotrić, Zoran T. Popović, Milenka Cica Čolović, Husein Čuturić, Vaso Knežević, Dejan Miličić, Milorad Joknić, Rade Lala Čolović, Dragan Sklender Pele, Josip Pejaković i Folklorni ansambl "Volođa".

Slijedećeg dana manifestacije, u sali Gimnazije "Tanasije Pejatović", promovisana je knjiga Senada Strujića "Putujući aforizam". O knjizi su govorili Savo Martinović, Milorad Joknić, Dejan Miličić i Zoran Raonić, a inserte iz knjige čitao je Radojica Rade Lala Čolović. O životu Senada Strujića, koji je svoj radni vijek proveo u Rudniku uglja, govorio je Dejan Miličić. "Dan je počinjao i završavao aforizmima. Svakodnevno ih je smišljao i kazivao svojim prijateljima, poznanicima, kolegama ili slučajnim saputnicima. Senad je bio pravi putujući aforizam. Aforizme često nije zapisivao, a one koje bi zapisao objavljivani su u listovima i novinama, govoreni na književnim večerima, radiju i televiziji. Nažalost, knjigu aforizama, koju je temeljno pripremao, Senad Strujić nije stigao da objavi. Umro je 23. novembra 2014. godine" - kazao je Miličić. Knjigu "Putujući aforizam" za štampu su priredili i uredili Senadovi prijatelji, na osnovu nedovršenog rukopisa i dostupne pisane zaostavštine, a knjiga je objavljena pod pokroviteljstvom Opštine Pljevlja i Rudnika uglja A.D. Pljevlja.

Istog dana, u sali Doma Vojske Crne Gore, svečano je otvorena izložba karikatura sa konkursa "Risto Pejatović", nakon čega su uručene nagrade. Poslije izložbe počelo je i svečano veče XXIX Dana humora i satire "Vuko Bezarević" i uručene nagrade: "Tipar", Bojanu Ljubenoviću iz Beograda za knjigu satirične proze "Pisma iz Srbije", "Vuko Bezarević" za satiričnu priču Miroslavu Sredanoviću iz Trebinja, a nagradu "Mladi Tipar" žiri je dodjelio Igoru Damjanoviću iz Beograda. Grand Prix za karikaturu 2015. godine dobio je Goran Ćeličanin iz Varvarina, a specijalne nagrade dodijeljene su Luki Lagatoru i Savu Babiću.

Generalni pokrovitelj manifestacije bila je Opština Pljevlja, a značajan doprinos, osim generalnih sponzora Rudnika uglja A.D. Pljevlja, Lovćen osiguranja AD i Triglav osiguranja d.o.o., dalo je i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Podsjetimo da Dani humora i satire "Vuko Bezarević" predstavljaju regionalnu kulturnu manifestaciju, ustanovljenu 1986. godine, u znak sjećanja na rano preminulog satiričara Vuka Bezarevića, trostrukog dobitnika nagrade "Radoje Domanović" za satiričnu priču.