Потпара: Поздрављам све иницијативе за провјеру пословања Рудника угља

Saopštenja 19 Feb

Министар енергетике, Саша Мујовић, недавно је упутио захтјев Државној ревизорској институцији (ДРИ) да, у складу са њеним надлежностима, уради финансијску и ревизију пословања Рудника угља АД Пљевља (РУП). 

Извршни директор РУП Михаило Потпара, поздравио је најаву ревизије ДРИ.

"Вјерујемо, то ће бити значајан корак у правцу да се, као што је најавио министар Мујовић, грађанима и привреди испостави чист рачун за оно што плаћају, иако, напомињемо, у оквиру РУП-а већ дјелују службе интерне и екстерне ревизије, и то у складу са законима државе Црне Горе. Поступци ревизије у РУП се врше кроз интерну ревизију, Ревизорски одбор и радом независне ревизорске институције коју је за тај посао овластила држава. РУП сходно законима врши кварталне, полугодишње и годишње извештаје о раду и пословању који се достављају надлежним институцијама и власнику капитала. Дакле, транспарентност рада РУП већ постоји, и сваки извјештај независног ревизора је усвојен од стране Одбора директора ЕПЦГ, тј. власника капитала РУП. Међутим, оно што бих ја овом приликом затражио од ресорног министарства јесте да се на томе нe заустави, него да спроведе и све остале контроле и инспекције. Прије свега, тражимо стручне инспекције у вези ca пројектовањeм кључних рударских пројеката, како бисмо разјаснили све медијске и чаршијске приче", саопштио је Потпара.

Такође, извршни директор РУП позвао je министра Мујовића да иницира ревизију рада министарстава, надлежних институција, као и радних тијела делегираних из РУП, који су учествовали у процесу измјена и допуна просторне планске документације у периоду 2019. и 2020. године, која се конкретно односила на површински коп "Потрлица". 

Посебно се скреће пажња на иницирању ове ревизије, с обзиром да је због неажурности, несмотрености или чак намјерне опструкције код доношења планске документације из периода 2019-2020. године, угрожен процес измјештања ријеке Ћехотине, а самим тим и наставак експлоатације угља.

"Оно што бих додатно истакао јесте неопходност хитног приступа рјешавању проблема измјештања корита ријеке Ћехотине које сам одмах по ступању на функцију извршног директора истакао као основно питање од значаја за опстанак РУП. То је једно од најзначајнијих питања тренутно и у Црној Гори које, уколико се не реализује, пријети да изазове колапс енергетског система и угрози снабдијевање домаћинстава и привреде електричном енергијом", казао је извршни директор РУП. 

На крају, Потпара је позвао министра да искористи свој професионални и лични ауторитет и да актуелизује и испита раније кандидована питања која се тичу пословања РУП из периода прије 2021. године, како ни једно питање јавности не би остало без одговора.