После готово четири деценије побољшани услови рада на дробиличном постројењу „Маљевац“

Saopštenja 27 Jun

Дробилично постројење Маљевац представља организациону јединицу која послује у оквиру сектора „Промет“ Рудника угља АД Пљевља (РУП). Популарна Дробилана ради 24 сата дневно, у три смјене. Кроз Дробилану, која се налази у непосредној близини Термоелектране Пљевља (ТЕП), годишње прође cca милион и по тона угља, што јасно указује на стратешку важност овог постројења.

Ипак, постројење и услови рада у њему, годинама и деценијама уназад, нажалост, били су на веома ниском нивоу.

У периоду од 13. маја до 17. јуна, док је трајао редовни ремонт ТЕП, извршен је велики ремонт дробиличних постројења. Најзначајнија активност у овом процесу је, свакако, ремонт ротора дробилице који је реализовао Хиперион ДОО Никшић. Вриједност посла износио је 62.000€ без ПДВ-а.    

Руководилац Дробилане, рударски инжењер Александар Љубојевић, истакао је да је ремонтом ротора омогућен неометан рад дробилице у наредних 10-15 година.

„У склопу великог ремонта извршено је ново дихтовање трака, замијењени су ваљци који су били дотрајали и неупотребљиви, док је извршена и санација дробилице око самог ротора“, рекао је Љубојевић, додајући да ће пројекат темељне модернизације цијелокупног постројења, који ће подразмијевати и уграђивање тзв. система за отпрашивање, бити реализован током вишемјесечне обуставе рада ТЕП због послова на еколошкој реконструкцији.

Тим поводом, машински инжењер на одржавању дробиличних постројења сепарације Догање и дробилане Маљевац, Стефан Кнежевић, који је, заједно са радницима из РЈ „Одржавање“, учинио велики допринос у процесу замјене ротора, саопштио је да су, у међувремену, као компензација, набављени намјенски индустријски усисивачи од фирме Ековент ДОО Сарајево који, у значајној мјери, неутралишу штетни ефекат присутних микрочестица.

Поред капиталне инвестиције на модернизацији рада постројења, чија се реализација темељно припрема, одговоран однос актуелног руководства компаније према условима рада у Дробилани, показао се и на сљедећем примјеру.

Наиме, Грађевинска служба РУП-а је, у периоду 13.5-17.6, извршила велику реконструкцију и адаптацију управног објекта Дробилане, који се налазио у катастрофалном стању.

„Замијењена су улазна врата, прозори на објекту, канцеларије су окречене, постављени су нови патоси, адаптиран тоалет, направљена је сала за састанке, као и чајна кухиња за запослене“, саопштио је Александар Љубојевић и додао да у овај објекат безмало четири деценије није уложено, практично, ништа.

     

У догледно вријеме у плану је и изградња прозивнице за раднике која ће замијенити контејнер који је, иначе, реновиран управо захваљујући колегама из Грађевинске службе. 

Простор око управног објекта је оплемењен са 30 засада четинарског дрвећа, офарбано је преко 120 метара заштитне банкине, као и ограда на мосту. Посјечено је коровско растиње, а у близини управног објекта постављене су риголете.

     

„Заиста су значајни радови спроведени на Дробилани. Могу слободно да кажем да је извршни директор Милан Лекић једини директор који је, после скоро 40 година, дошао у наше постројење и побринуо се за раднике“, рекао је Стефан Кнежевић.

Идентично мишљење подијелили су и руководилац Љубојевић, али и остали запослени.

Референт за обрачун норми, Славица Меденица, као дугогодишњи радник на Дробилани, саопштила је да је Грађевинска служба урадила квалитетан посао.

„Управни објекат је био комплетно запуштен, то је било једно ругло. Никада нисмо имали ни простор да скувамо кафу, него смо импровизовали. Прозори су били толико пропали да је кроз њих улазила прашина у канцеларије. Захвални смо извршном директору због свега што је урадио за услове рада у Дробилани, због чега смо, као чин захвалности, у нашим просторијама, организовали доручак за њега и његове сараднике“, поручила је Меденица.