Одржан 43. Традиционални шаховски турнир

Saopštenja 27 Sep

Поводом обиљежавања Дана рудара и 70. година пословања Рудника угља АД Пљевља ове године 22. септембра одржан је традиционални шаховски турнир. У свечаној сали РУП-а, турнир је почео у 11 часова, између екипе Рудника угља и Савеза слијепих Црне Горе. Поред такмичара турниру су присуствовали представници менаџмента Друштва,  предсједник Савеза слијепих Црне Горе Андрија Самарџић и предсједница Организације слијепих за Пљевља и Жабљак Жана Ђачић.

Традиционално шаховски турнир отворио је помоћник извршног директора за корпоративне послове и развој људских ресурса Бојан Крвавац који је поздравио све присутне.

- Задовољство ми је што могу да отворим овај турнир већ другу годину за редом између Савеза слијепих Црне Горе и радника Рудника угља Пљевља. Рудник угља Пљевља постоји у овој држави већ 70 година и представља окосницу и један од стубова носиоца у енергетици што се тиче Црне Горе. Дакле, као сваке године до сад и ове године Рудник угља Пљевља је настојао, погово за вријеме одржавања Дана рудара да потпомаже организацију и функционисање разнородних и разноразних вјерских, спортских, хуманитарних организација, невладиног сектора. Мени је задовољсрво што Вас можемо и ове године угостити – казао је Крвавац, истичући да у времену енергетске нестабилности на свјетском нивоу Рудник угља Пљевља и Електропривреда Црне Горе одолијевају и покушавају да носе кичму енергетске независности Црне Горе.

Крвавац је дајући ријеч и гостима испред Савеза слијепих, прогласио турнир отвореним.

Представници Савеза слијепих су се захвалили Руднику угља на организацији 43. Традиционалног шаховског турнира и финансијској подршци, што је доказ да особе са инвалидитетом, у овом случају особе оштећеног вида имају партнера на плану социјалне инклузије.

Пријатељски меч се играо на четири табле. Екипу Рудника угља предводио је капитен Милош Бељкаш, а капитен испред Савеза слијепих Црне Горе је Радован Дамјановић. Судија Саво Бакрач дугогодишњи пријатељ овог турнира упознао је такмичаре са правилима игре. Нагласио је да по први пут екипа Рудника угља у свом саставу има за такмичарку жену –  Мају Чабаркапу.

Жријебом је одлучено да на непарним таблама бијеле фигуре има екипа Савеза слијепих Црне Горе.

Меч је завршен сљедећим резултатом:

Милан Ивановић (ССЦГ) – Рајко Кнежевић (РУП), резултат ½ : ½

Радован Дамјановић (ССЦГ) – Милош Бељкаш (РУП), резултат ½ : ½

Боро Анђић (ССЦГ) – Маја Чабаркапа (РУП), резултат ½ : ½

Хилмо Чиндрак (ССЦГ) – Драгиша Лалковић (РУП) 0:1.

Укупан резултат 1 ½ : 2 ½ , што значи да је меч завршен побједом екипе Рудника угља Пљевља.