Obilježen Dan rudara Crne Gore i 64 godine postojanja Rudnika uglja AD Pljevlja

Saopštenja 7 Oct

Povodom Dana rudara Crne Gore i 64 godine poslovanja Rudnika uglja AD Pljevlja 24. septembra održana je Svečana akademija, u sali Skupštine Opštine Pljevlja. Svečanoj akademiji prisustvovao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović sa saradnicima, kao i brojne visoke zvanice iz privrednog, kulturnog i društvenog života Pljevalja i Crne Gore.

Intoniranjem crnogorke himne, obilježen je početak Svečane akademije, nakon čega je sve goste pozdravio predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja AD Pljevlja, Vladan Dubljević. On je govorio o poslovanju Rudnika u periodu između dva praznika ističući da je glavna aktivnost u ovom periodu bila koncentrisana na strateškom definisanju budućnosti Rudnika.

- Bez izgradnje drugog bloka TE „Pljevlja“, budućnost Rudnika, a samim tim i Pljevalja, bi se mogla dovesti u pitanje. Međutim, Skupština Crne Gore je na sjednici od 29. jula ove godine, donijela odluku o prihvatanju ugovora između A2A i EPCG o izgradnji drugog bloka Termoelektrane. Time je u stvari država dala sagalasnost da se kreće u jednu veliku investiciju. Naša Kompanija je dala ogromni doprinos da se krene u projekat izgradnje Bloka II TE, kao i da projekat bude isplativ. Na taj način vijek proizvodnje uglja u Rudniku biće produžen u narednih 40 godina - rekao je Dubljević.

O značaju rudarstva u Crnoj Gori govorili su i predstavnici drugih rudnika na prostoru Crne Gore, Petar Vraneš i Uglješa Vučinić.

Izvršni direktor Rudnika mrkog uglja Berane, gdin Vučinić naglasio je koliko je težak rad rudara u podzemom rudniku. Proizvodnja uglja na 200 m ispod površine zemlje je najteži i najopsaniji posao. U ovom rudniku radi više od 140 zaposlenih, koji proizvode rudu  u tri smjene, gdje je 95% radnika u direktnoj proizvodnji. Učinak u proizvodnji, u ovoj godini, iznosi 364t po zaposlenom što je najbolji rezultat do sada u nemehanizovanom otkopavanju uglja. Budući planovi vezani su za dodatna geološka istraživanja, rudarske radove, nabavku nove opreme i mehanizacije i postrojenja za pranje uglja.

Gradir Montenegro, rudnik olova i cinka ove godine slavi 10 godina od ponovnog otvaranja i pet godina od poslovanja u sastavu poljske rudarske metalurške Kompanije ZGH. Izvršni direktor pomenute Kompanije Petar Vraneš kazao je da: „Pored loše finansijske situacije u prethodnom periodu Kompanija je uspjela da izmiri obaveze prema Državi i zaposlenima u potpunosti. Na osnovu dosadašnjih rezultata tekuće godine, ova godina je obećavajuća kako u finansijskom smislu tako i u rezultatima geoloških istraživanja gdje su rezerve od 8 miliona tona rude prosječnog sadržaja metala cinka i olova ispod 4%. Sve ovo govori da postoji optimizam i obaveza zaposlenih da u narednom periodu opravdamo ulaganja u razvoj Kompanije u iznosu od 40 miliona eura.“

Više o uspješnoj saradnji lokalne uprave i Rudnika uglja AD Pljevlja rekao je predsjednik Opštine Pljevlja, Mirko Đačić, koji je naglasio da Rudnik uglja danas predstavlja stabilnu kompaniju, koja je svih ovih godina pokazala i dokazala da se brine o životu građana našeg grada, ulažući ogromna sredstva za razvoj sporta, kulture, obrazovanja, putne infrastrukture. 

Na kraju Svečane akademije rudarima Crne Gore i poslovodstvu Rudnika uglja AD Pljevlja praznik je čestitao i predsjednik Vlade Crne Gore, Milo Đukanović, koji je najavio i potpisivanje ugovora o izgradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja.

 

- Zalihe od 66 miliona tona plus potencijalnih 25,4 miliona tona garantuju da i drugi blok Termoelektrane može imati sigurno decenjsku proizvodnju električne energije, rekao je Đukanović. On je dodao da ćemo sa ovom proizvodnjom u drugom bloku TE imati bolji, kvalitetniji, stabilniji energetski bilans Crne Gore.

- Na ovaj način stvaramo uslove za sanaciju životne sredine u Pljevljima, o tome je dosta dugo i dosta mučno razgovarano. Bili smo istrajni na opredjeljenju da ovo pitanje mora biti trajno kvalitetno riješeno realizacijom projekta II bloka TE Pljevlja i projekta toplifikacije Pljvalja. Sada su se stvorili uslovi za to. To značajno poskupljuje vrijednost investicije u Pljevljima. Ovaj blok, drugi blok, koštaće 324,5 miliona, ali će ukupna investicija biti oko 500 miliona. Biće uloženo najmanje 50 miliona eura u ekološku sanaciju bloka jedan, biće uloženo 25 miliona u gradnju nove deponije šljake i pepela, 20 miliona u sanaciju postojeće deponije šljake i pepela, biće uloženo 20 miliona u toplifikaciju. Od toga će Elektroprivreda izdvojiti 10 miliona za opremu i radove, ali će drugih 10 miliona otići na dopunske radove, uključujući i sekundarnu mrežu, dakle sve skupa ozbiljna ulaganja, ali i ozbiljne garancije, da time otklanjamo sve ono što su bili izvori zagađenja Pljevalja i otežanog života stanovnika ovog grada... Za tri godine stvaramo uslove da otklonimo sve teške probleme koji su opterećivli ovaj grad,  rekao je Đukanović.

Na kraju Svečane akademije najavljeno je i tradicionalno uručenje donacija u uglju organizacijama koje se bave ranjivim kategorijama i donacija obrazovnim i sportskim ustanovama u Pljevljima, koje će ove godine biti naknadno uručene.

Nakon Svečane akademije, gosti i svi zaposleni Rudnika uglja nastavili su druženje na koktelu u Milet bašti, gdje se gostima  obratio izvršni direktor Rudnika uglja AD Pljevlja, Slavoljub Popadić, koji je predstavio rezultate rada Kompanije u periodu između dva praznika, ističući uspješnu poslovnu 2015. godinu. 

Rudnik uglja AD Pljevlja je i ove godine tradicionalno nagradio najuspješnije radnike Kompanije. U velikoj konkurenciji rudara, ove godine za uzor svima u svakodnevnom obavljanju posla, izabrani su: Nikola Bojović, Adnan Pjevović, Hivzija Dizdarević, Duško Lučić, Radivoje Ječmenica. Plaketu za najbolju inovaciju u 2016.godini “Uređaj za kontrolu uglja u bunker separacije” dobio je zaposleni Bogoljub Đondović.

Informativna služba RUP