На првој донаторској вечери за отварање народне кухиње у Пљевљима прикупљено преко 25.000€

Saopštenja 22 Jul

Синоћ је, у свечаној сали Хотела Пљевља, а у организацији Рудника угља АД Пљевља (РУП), одржано прво донаторско вече за отварање народне кухиње у нашој општини.

На велико задовољство организатора, али и свих присутних донатора, прикупљено је 25.050€ и 360$, што су, подсјетићемо, уз износ од 35.000€ који је опредијелила наша компанија и истовјетан износ који је предвиђен буџетом Општине Пљевља за ову годину, свакако, значајна новчана средства која ће омогућити рад НВО „Народна кухиња Пљевља“.

Присутнима су се обратили епископ милешевски г. Атанасије, предсједник Меџилиса исламске заједнице Пљевља главни имам Ферид Османагић и извршни директор РУП-а, који је истовремено и предсједник Организационог одбора за отварање народне кухиње Милан Лекић, док је програм водио Рајко Палибрк.

Владика Атанасије је, у својој надахнутој бесједи, истакао да је ријеч о лијепој, честитој и богоугодној идеји.

„Идеја око које смо се вечерас окупили сигурно је од Бога инспирисана. Овдје смо сви по Божијој промисли да боље организујемо наше животе, да она добра која нам је Бог дао употребимо у заједници. Пред нама је вечерас велики задатак да започнемо једну хуману и човјекољубиву активност помагања онима који у нечему мањкају, у неким материјалним добрима. На овом простору смо сви заједно. Бог жели да будемо његови сарадници. Овим дјелом ћемо показати нашем Творцу, главном управитељу и уредитељу свијета и историје, да без обзира колико се у нечему разликујемо, да заједно носимо бреме живота и радост живота. Творца сигурно нећемо обрадовати ратовима, али овоме ће се сигурно радовати. Ја сам радујем што се радује Творац и ми сви заједно, зато благодарим свима вама који сте се вечерас око те заједничке идеје сабрали и позивам вас да сви истрајемо у томе. Преносим вам благослов Светог Саве и свих светитеља Српске православне цркве“, рекао је, између осталог, владика Атанасије.

Најављујући обраћање ефендије Ферида Османагића, Палибрк је подсјетио на постојање и сарадњу двије организације с краја 19. вијека у Пљевљима „Мерхамет“ и „Братство“, као и примјере оних Пљевљака једне и друге религије који су били, како је рекао, пријатељи између себе и пријатељи свима.

„Драго ми је учествовати у реализацији активности која има за циљ помагање оних најслабијих међу нама. Свјестан сам колико ће ова иницијатива и њена успјешна организација значити људима којима је ова помоћ потребна. Некада човјек, као појединац, не може много учинити, али када се сви укључимо можемо много тога позитивног направити. Можемо нечија гладна уста нахранити и некоме умјесто туге осмјех на лице измамити. У коначници, смисао нашег постојања на овоме свијету јесте да чинимо добро и да будемо на помоћи онима који су у било којем виду потребе. Не смијемо дозволити себи да нас топлина нашег дома и материјално благостање наших породица ослаби у суосјећању и помагању онима који немају“, рекао је Османагић, и додао да су се Пљевљаци кроз историју много пута помагали не питајући ко је које вјере, нације или било које одреднице.

„Када је вријеме да се помогне потребнима, све наше разлике нека остану по страни, јер будимо свјесни једне истине, а то је да када помажемо људи ми у ствари мијењамо њихов свијет на боље, и ту нема и не смије бити мјеста за гледање ко коме припада у било ком смислу. Угрожени међу нама су брига, обавеза и испит племенитости свакога од нас“, саопштио је, између осталог, Османагић, истичући на крају да су врата Исламске заједнице увијек отворена за помоћ и убудуће.

На крају, испред организатора, обратио се Милан Лекић, који је поздравио донаторе и захвалио им се на присуству.

„У Пљевљима има велики број хуманих и добронамјерних људи који су спремни да прискоче у помоћ свакоме коме је та помоћ неопходна и потребна. Наша Пљевља имају богату историју и кулутуру, Пљевљаци су познати као добри домаћини и гостопримљиви људи. Из Пљеваља нико није отишао, а да није понио добре утиске. Пљевља су центар привреде Црне Горе, али, нажалост, поред свега тога, имамо доста сиромашних породица и појединаца. Ова идеја није моја, она живи у Пљевљима одавно, али она је имала дуг и трновит пут“, истакао је он.

Лекић је подсјетио присутне на досадашње активности Организационог одбора за отварање народне кухиње, захвалио се члановима Одбора директора РУП на одобреној донацији од 35.000€ и поздравио осниваче НВО „Народна кухиња Пљевља“ што су се подухватили овог племенитог посла.

„Пљевљаци од овог скупа очекују много. Овај пројекат је надмашио све наше разлике - идеолошке, политичке, вјерске и националне, све наше функције и каријере нас појединаца, јер гладан човјек и сиромашан човјек није ништа друго него гладан човјек и сиромашан човјек“, закључио је извршни директор РУП.