Лекић: У случају гашења Термоелектране преко 1 200 породица би се нашло на улици

Saopštenja 25 Sep

Након што је пожелио добродошлицу представницима медија, члановима Одбора директора и пристуним члановима менаџмента компаније, извршни директор Рудника угља АД Пљевља Милан Лекић, у излагању поводом Дана рудара, на самом почетку, осврнуо се на затечено стање у компанији.

Он је поручио да је основни циљ новог руководства, које је преузело управљање Рудником прије неколико мјесеци, поштен однос према ресурсима Пљеваља, међутим, како је рекао, затечено стање у компанији није било баш онако сјајно како је претходни менаџмент то приказивао.

„Чим сам ступио на функцију извршног директора, формирао сам комисију од 20 инжењера из Рудника угља и три пројектанта из Института за рударство и металургију из Бора, са циљем да утврде право стање у површинском копу Потрлица. Извјештај је потврдио оно што сам и претпостављао. Лежиште је раубовано, а раубовање лежишта је несавјестан рад, злоупотреба ресурса и, у крајњем, кривично дјело“, истакао је, између осталог, извршни директор Лекић, који је на конференцији детаљно елаборирао извјештај и указао на кршење Допунског рударског пројекта.

Он је указао и на неблаговремено измијештање напонског далековода од 35 кило волти, што је чињеница која је додатно оптеретила експлоатацију копа.

Посебан акценат Лекић је дао на затечено стање у механизацији.

„Наша механизација је разнородна и умногоме је била неисправна. Нажалост, магацини са резервним дијеловима су били празни. Затекли смо много аномалија, али ја ћу поменути неколико њих“, саопштио је Лекић, наводећи примјере хидрауличног багера марке Хитачи који је трошио око 25 литара уља између два сервиса, као и чињеницу да претходно руководство није искористило гарантни рок и заштитило компанију од настале штете

„Оно што је симптоматично, за набавку овакве машине, ако се поштују законске процедуре, потребно је пет-шест мјесеци, а наши претходници су овај багер набавили за један дан“, истакао је Лекић који је поменуо и случај набавке четири дампера Терекс ТР-100, а који су, како је рекао, набављени као половни, на што указује и чињеница да сви чланови комисије на техничком пријему ових машина нису потписали записник којим се констатује да је ријеч о новим машинама.

Лекић је истакао да су све ове околности условиле, уз непланирани продужени ремонт Термоелектране, да производња угља и откривке за претходних осам мјесеци нису на планираном нивоу.

Колико је рад Термоелектране Пљевља значајан за Рудник и општину Пљевља, Лекић је објаснио у контексту еколошке реконструкције првог блока Термоелектране Пљевља.

„Еколошком реконструкцијом првог блока Термоелектране предвиђени су денитрификација, одсумпоравање, изградња система за унутрашње одлагање нус производа (пепела, гипса и шљаке), фабрика за прераду отпадних вода, извор за топлификацију граду. Ако се одустане од еколошке реконструкције, није искључено да Термоелектрана буде затворена одмах, јер су наши претходници потрошили за три године све прописане сате за рад које је одредила Европска енергетска заједница. За десет година, у случају да ТЕ не буде радила, увезли бисмо преко милијарду евра струје, док еколошка реконструкција кошта око 70 милиона. Стога, апелујем на представнике извршне власти да воде рачуна о држави, али и о Пљевљима. У Пљевљима би се догодила катастрофа, преко 1 200 породица би се нашло на улици или на ледини. Догодила би се оправдана пријетња да се расели град. Догодило би се са Пљевљима исто што се догодило са Шулима и Градцом“, поручио је Лекић.

Када су у питању инвестиције, извршни директор Лекић је упознао присутне да Рудник угља очекује од ресорног министарства да ће одобрити захтјев за добијање концесије за геолошка истраживања и експлоатацију угља у лежишту Матаруге.

Такође, Лекић је поменуо да је набављена и многа разнородна механизација, од које су најзначајнији дампери марке Белаз носивости 136 тона. Укупна цијена за два Белаза је 2.556.493,00 € (без ПДВ-а) или 3.093.356,00 € (са ПДВ-ом) и њихова исплата тек слиједи.

Посебан осврт извршни директор је дао на пројекат изградње цементаре, упознавајући присутне да су обављени конкретни разговори са представницима Владе. Лекић је изразио велики оптимизам када је у питању конкретна инвестиција изградње цементаре, као и по питању пројекта узгоја љековитог биља, истичући да је планирано током у скорије вријеме да буде засађено четири хектра љековитог биља.

На крају, Лекић је упознао представнике медија да је Рудник угља помагао Српску православну цркву, али и друге вјерске заједнице, као и пљеваљско здравство, организацију културних манифестација и функционисање спортских колектива.