Лекић тражи скидање ознаке тајности са спорних уговора који су склапани у Руднику: Нулта толеранција на корупцију!

Saopštenja 4 Aug

Имајући у виду медијске написе који су, у протеклих неколико дана, третирали тему ангажовања механизације трећих лица за потребе Рудника угља АД Пљевља – конкретно од фирме „Атлас Монтенегро” из Никшића, прије свега, желим као извршни директор и доскорашњи одборник у Скупштини општине Пљевља гдје сам небројено пута до сада дјеловао у истом правцу а све зарад транспарентног функционисања државне управе, институција и компанија у власништву државе, да изразим апсолутно разумијевање за овај вид активности, да поздравим интересовање Акције за социјалну правду (АСП), као и да охрабрим њихове колеге из невладиног сектора, али и медија, да наставе са испитивањем законитости пословања друштвено одговорних компанија какав је Рудник угља, при чему је апсолутно небитно да ли је ријеч о прошлим или актуелном руководству компанија.

Када је ријеч о конкретном уговору који се данима уназад проблематизује, морам да истакнем да је по сриједи пословни аранжман претходног руководства Рудника угља, који има статус пословне тајне.

Због чињенице да ново руководство Рудника угља недвосмислено стоји на принципу поштовања правних аката компаније, уважавајући начело легалитета и правне сигурности, лично сам иницирао да Сектор за правне, кадровске и опште послове, консултује Одбор директора по овом питању, као једини орган у компанији који је надлежан да преиспита тајност неког уговора, јер Рудник угља убудуће не смије селективно примјењивати закон и друге правне акте, већ доследно и у свакој ситуацији, па и у погледу скидања ознаке тајности.

Међутим, како би се дефинитивно ставила тачка на природу уговора наше компаније и фирме „Атлас Монтенегро“, а све у циљу апсолутног расвјетљавања овог случаја и свих наредних у којима постоје потенцијални елементи корупције, користим ову прилику да обавијестим заинтересовану јавност да сам искористио своје право као извршни директор и упутио препоруку Одбору директора да скине ознаку тајности са конкретног уговора, чиме сам додатно мотивисао колеге из Одбора да учинимо све у правцу коначне демистификације пословног односа наше компаније са никшићком фирмом.

На овај начин, али и кроз будуће активности о којима ћете бити благовремно информисани, нови менаџмент потврђује своју бескомпромисност и нулту толеранцију према било каквом потенцијалном облику корупције у нашој компанији.

На крају, желим да саопштим и свој лични став када је у питању ангажовање механизације трећих лица за потребе компаније. Нисам изричити противник таквих одлука руководства, наравно, уколико су оне оправдане. Међутим, такви уговори не смију да се крију од очију јавности, нити смију да се склапају на штету компаније. С друге стране, личног сам мишљења да Рудник угља мора да повећа капацитете своје механизације, на чему ћу интензивно радити у времену трајања свог мандата.

Извршни директор РУП-а

Милан Лекић