Лекић са министром Дамјановићем о изградњи цементаре и пиваре у Пљевљима

Saopštenja 19 Jul

У понедјељак, 18. јула, министар финансија Александар Дамјановић примио је у свом кабинету извршног директора Рудника угља АД Пљевља Милана Лекића, који је, заједно са директором Сектора за развој и инвестиције Јагошем Гомилановићем, упознао министра Дамјановића о капиталним инвестиционим циклусима у нашој компанији, прије свега о изградњи фабрике за производњу цемента, производњи љековитог биља, одређених биљних култура, али и о пионирској идеји у Пљевљима као што је изградња пиваре.

Тим поводом, Лекић је представио министру Дамјановићу досадашње активности наше компаније на пројекту изградње цементаре. Упознао га је да су од Министарства капиталних инвестиција, још у октобру 2021. године, тражене концесије на техногено лежиште лапорца Јагњило, као и да су представници бивше Владе, у више наврата истицали да ће Рудник угља бити носилац цијелог пројекта испред државе. У међувремену, након спроведеног поступка јавних набавки, извршено је узорковање лапорца и глине. Резултати лабораторијских испитивања који се спроводе у Институту за рударство и металургију Бор и у њемачкој компанији Loesche GmbH, требало би да буду завршени до половине септембра. Министар Дамјановић је предложио да се резултати лабораторијских испитивања презентују у Руднику угља, као и активности на даљим испитивањима, изради физибилити студије и слично, гдје би он, како је рекао, као заинтересована страна са задовољством пристуствовао.

Када је ријеч о изградњи фабрике за производњу пива, Лекић је упознао министра да би на уступљеном земљишту Рудник угља засијао пивски јечам као неопходну компоненту за потенцијалну производњу пива, те да би, на тај начин, створио претпоставке за привлачење инвеститора који би обезбиједио технологију и све неопходне предуслове за оживљавање пиварства у нашој општини. Представници Рудника угља су подсјетили да производња пива у Пљевљима има богату традицију, да је пивара постојала још 1889. године, чак и прије пиваре у Никшићу, и да је снабдијевала пивом све градове у Старој Рашкој.

Министар Дамјановић је поздравио ове пројекте и изразио спремност да, сходно својим ресорним надлежностима, помогне у њиховој реализацији.

Он је понудио логистичку помоћ надлежних институција за пројекте јавно-приватног партнерства у циљу проналажења адекватних инвеститора који би, кроз овај модел, евентуално подржали изградњу цементаре и пиваре у нашој општини, што би донијело нова радна мјеста и умногоме обогатило индустријску производњу не само Пљевља, него и читаве Црне Горе.

Убудуће, договорено је интезивирање комуникације по овим питањима на релацији Рудник угља - Министарство финансија - Влада Црне Горе и изналажење оптималних рјешења за њихову реализацију.