Лекић: Рудник угља нуди бесплатне убрзане курсеве из рударства за Рајка Ковачевића и Данијела Живковића

Saopštenja 4 Jul

Поштовани господине Ковачевићу,

У потпуности схватам предизборну политичку играрију ДПС-а која има за циљ да се фундаментално сулудим нападима на Рудник угља ућаре одређени политички поени. То је, уосталом, утемељно у природи странке која Вас је, мимо свих резона, довела на ту функцију. Међутим, оно што ми није јасно, и што ми никада неће бити јасно, а што сам поновио више пута - због чега то ДПС ради преко крајње некомпетентних људи?

По којој стручној и логичкој формули сте дошли до закључка да ће Термоелектрана доћи у ситуацију да остане без угља?

На који начин Ви и Ваши савјетници из ДПС-а формирате тржишну цијену угља?

Зашто дижете панику у јавности да угља неће бити и да се угаљ за Србију извози испод цијене?

Због чега то радите, када постоји једноставнији, професионалнији и етички прихватљивији начин да афирмишете политичке циљеве организације којој припадате?

Ипак, како нисам дозволио Данијелу Живковићу, а прије њега и осталим вашим "страначким витезовима" да ударају ђоном на Рудник угља, будите сигурни да нећу дозволити ни Вама, ма колико били нелегитимни и не разумјели се у проблематику о којој причате.

Господине Ковачевићу,

Када је ријеч о првој неоснованој констатацији да ће Термоелектрана остати без угља, интересује ме, прије свега, да ли постоји елементарна професионална комуникација и координација између Вас и господина Данијела Живковића? Ово питам због тога што је, на исту „забринутост“ господина Живковића коју је изразио у форми „посланичког питања“, крајње јасно и прецизно одговорено још 20. априла. Тада му је недвосмислено стављено до знања, а ја нећу бити лијен да поновим, да је на тај дан, укупна количина откривених угљева припремљених за експлоатацију, износила 583.549 тона. Речено му је да откопавањем додатних 45.998 м3чм, планирамо да откријемо још 286.157 тона угља; као и да количине угља којима ћемо располагати до краја 2022. године, у односу на тадашње стање ситуационих радова, износе 1.589.020 тона. За ту количину, упознат је господин Живковић, потребно је откопати и одложити укупно 6.196.740 м3чм. А, када је ријеч о наредној години, планирамо да откопамо још 9.061.999 м3чм откривке, гдје ћемо добити око 1.700.000 тона угља.

Дакле, све ово је и више него довољно за несметани рад Термоелектране, јер располажемо са довољним и квалитетним количинама угља чија је просјечна калоријска вриједност 12.200 kJ/kg, што ће, имајући у виду просјечну калоријску вриједност угља који се испоручује Термоелектрани, а која износи 9.211 kJ/kg, условити количински мању испоруку угљева Термоелектрани, чиме ћемо, добити простор за додатан пласман нашег производа на тржиште, јер ћемо, претходно, задовољити потребе Термоелектране у потпуности.

У међувремену, да Вам саопштим још једну лијепу вијест, добијамо и позитивну ревизију за Главни рударски пројекат експлоатације лежишта угља Глисница гдје ћемо у наредних пет година, откопавати по 300.000 тона угља просјечне калоријске вриједности 9.384 kJ/kg.

Дакле, биће угља и за Црну Гору и за Србију, господине Ковачевићу, биће га у толикој мјери да ће, уколико у потпуности заживи тзв. „зелена агенда“, стотине милиона тона угља, нажалост, остати под земљом. Ту прије свега мислим на 109.9 милиона тона билансних резерви у Маочу, просјечне калоријске вриједности 12.504 kJ/kg, али и на резерве угља у Коминима, Рабитљу, Греву...

Што се тиче цијене угља за Електропривреду Србије, која се као по некој директиви упорно криминализује у редовима ДПС-а, наводите ме на закључак да то радите због тога што се угаљ извози у Србију, а не због тога што сте, ето, извели одређену генијалну економску рачуницу, јер нисте.

Јавности ради, а помало и због Вас лично, морам поновити да се цијена угља формира по калоричној моћи угља, а на основу базне цијене.

Како Ви, очигледно, нисте у стању да направите разлику између угља у „коцки“, „ораху“ и тзв. ситних гранулата, као и да узмете у обзир калоријску моћ угља као најбитнију ставку при одређивању цијене, како онда да очекујемо да знате да постоји разлика између нашег мрко-лигнитног угља и мрког угља из рудника у Бановићима, а за који је предсједник Републике Србије господин Александар Вучић везао цијену од 75 евра по тони, јер се распон квалитета угља из Бановића креће од 18.000 до 20.000 kJ/kg, док је топплотна моћ нашег угља између 8.000 и 14.000 kJ/kg. Притом, базна цијена према ЕПС-у од 28,80 евра, а којом неартикулисано машете у јавности, поновићу, односи се на угљеве ниске калоричне моћи од 8.000 kJ/kg, што је, опет, за 20% више у односу на цијену по којој се испоручује угаљ нашој Термоелектрани.

Господине Ковачевићу, интересује ме шта бисте Ви урадили са угљевима слабијег квалитета које, након спроведене еколошке реконструкције, Термоелектрана неће ни узимати? Да ли бисте их спалили на неком гумну или бисте их продали, па макар и вазда вам страначки мрској Србији? И, друго, када ступи на снагу вишемјесечна обустава испоруке угља нашој Термоелектрани због посла на еколошкој реконструкцији, да ли бисте суспендовали рад Рудника угља или бисте тражили нова тржишта за пласман угља? Пошто сте ви човјек монолога, не очекујем никакве одговоре на постављена питања, нити ме они, искрен да Вам будем, уопште не интересују, али и те како очекујем реакцију народа након што су Ваше незнање и Ваше намјере асплоутно демаскирани.

У међувремену, врата Рудника угља АД Пљевља, и више су него отворена за Вас и све дежурне критичаре пословања компаније из ДПС-а, да кроз одређену форму бесплатних убрзаних курсева из рударства, прођемо кроз градиво заједно.