ЛЕКИЋ: ХИТНО УЋИ У ПРОЈЕКАТ ИЗГРАДЊЕ ДРУГОГ БЛОКА ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ; РУДНИК УГЉА ГАРАНТ ЕНЕРГЕТСКЕ СТАБИЛНОСТИ ЦРНЕ ГОРЕ!

Saopštenja 26 Sep

У петак, 23. септембра, одржана је свечаност у Хотелу Пљевља поводом Дана рудара Црне Горе и Рудника угља Пљевља, као и поводом јубилеја – 70 година од отварања пљеваљског Рудника.

У свечаном амбијенту хотела “Пљевља”, пред око 250 званица, присутнима су се обратили предсједник Одбора директора Рудника угља АД Пљевља Душан Јањушевић, предсједник Одбора директора ЕПЦГ Милутин Ђукановић и извршни директор ЕПЦГ Никола Ровчанин, док је пезентацију активности компаније између два празника имао извршни директор Милан Лекић.

На самом почетку, Лекић је указао на разорне ефекте енергетске кризе која је погодила цијелу Европу и која, нажалост, није заобишла ни Црну Гору. С тим у вези, посебно је указао на значај јединственог енергетског комплекса који чине Рудник угља и Термоелектрана, указујући да би без њега Црна Гора ушла у озбиљну енергетску и привредну кризу.

“У Црној Гори од укупне производње електричне енергије на годишњем нивоу ланац Рудник угља – Термоелектрана произведе преко 50%. У одређеним мјесецима, као што се десило ова претходна 3 мјесеца, енергетски ланац Рудник угља и Термоелектрана од укупне производње произведу преко 70% или 5000 МWh, из обновљивих извора произведе се 1000 MWh, то је 14% и набавља се из увоза 1200 МWh односно 16%. Е сада замислимо само да није било Рудника угља и Термоелектране, да је црногорски енергетски систем пао на обновљиве изворе, гдје бисмо били данас и гдје би била Црна Гора. Зато користим и ову прилику да апелујем на актуелно државно руководство и на свако будуће као и на руководство Електропривреде Црне Горе, пошто је власник Рудника угља да озбиљно размотри оправданост изградње другог блока ТЕ. Сви помоћни објекти већ постоје што је преко 40% укупних трошкова изградње једне ТЕ. Пљевља располажу са огромним потенцијалом угља, Рудник има концесије на 5 милиона тона угља. У Маочу има 109 милиона тона овјерених резерви, у Матаругама 8 милиона, 3 и по милиона у Отиловићима. Поставља се питање да ли се смије дозволити да толике количине угља пропадну или ће се изградњом другог блока обезбиједити енергетска стабилност Црне Горе и стабилан извоз електричне енергије а наравно и новац за многе инвестиције у Црној Гори. Користио сам, користим и користићу сваку прилику да промовишем пљеваљски енергетски ланац Рудник угља и Термоелектрана”, истакао је Лекић.

Он се осврнуо и на чињеницу да су Рудник угља и руководство често били предмет медијских напада управо од нестручних људи чији је једини циљ да унизе нашу компанију и њено актуелно руководство.

“Ти напади су долазили од оних који појма немају о рударству, од оних који никад нису ни завирили у Рудник па чак и од оних који никад нису ни у Пљевљима били. Када смо ја и моји сарадници преузели одговорност да управљамо Рудником угља прије непуну годину и по наишли смо на огромне проблеме: Разнородна механизација није дуги временски период занављана;

Магацини за резервне дијелове празни;

Закон о јавним набавкама катастрофалан уопште а поготово за нашу компанију”, рекао је Лекић, указујући, притом на неколико примјера:

1) 2018. године набављени су дампери од 100 тона, половни a приказани су као нови;

Хидраулични багер „Хитачи“ који је набављен за 1 дан, док је био у гарантном року трошио је 25 литара уља између 2 замјене. Није извршена рекламација како би се извршила поправка о трошку добављача;

2) Експлоатација угља и откривке није се одвијала по допунском рударском пројекту што је утврдила комисија коју сам формирао од 20 инжењера Рудника угља и 3 инжињера из Института за рударство и металургију Бор; У 2020.години било је по пројекту и плану да се изексплоатише 1 200 000 тона угља, откопано је 1 656 000 тона, што је за 456 000 тона више или у процентима 28% више. Исте године по пројекту и по плану требало је откопати 7 000 000 m³ чврсте масе, откопано је 4 843 196 m³ чм што је мање за 2 156 804 m³ чм, у процентима 37% мање. Чист примјер раубовања лежишта”.

Лекић је указао да је просјечна старосна структура радника је била 50 година; да је исплата отпремнина претходном менаџменту у износу од 400 000 еура оптеретила компанију, као и чињеница да је, како је рекао, новац за спонзорства углавном дијељен ван Пљеваља, на примјер – Рукометни клуб „Будућност“.

Такође, он је истакао да су фингирани финансијски извештај па самим тим и фингирана добит (дивиденда) од 13 милиона а тог новца није ни било.

“Намеће се питање шта смо то ми урадили за ово вријеме управљања Рудником:

Извршили смо набавку нове механизације:

4 дампера носивости 92 тоне;

2 дампера носивости 136 тона;

Хидраулични багер запремине кашике 12 m³;

Хидраулични багер запремине кашике 7 m³;

Хидраулични багер са чекићем;

Булдозер гусјеничар;

Експлоатациона бушилица

Утоварач запремине кашике 5 m³;

Грејдер;

Цистјерна за воду;

Виљушкар”, навео је он.

Ново пословодство је, такође, уклонило отпремнине менаџменту и смањило зараде менаџменту.

“Донијели смо одлуку да ниједан наш радник не може отићи у пензију а да не ријеши стамбено питање; Просјечне зараде су драстично повећане – сада је просјечна зарада у Компанији око 1000 евра; Повећали смо зимницу за раднике за 40%; Побољшали смо услове рада за раднике (реновирали и адаптирали велики број радних просторија, изградили паркинге и сл); Током 2021.године Рудник је уплатио укупно 20 401 095 евра према држави и локалној самоуправи. Друштво нема неизмирених нити кредитних обавеза”, навео је Лекић.

На крају он је поменуо и интензивне активности са извршном власти када је у питању изградња цементаре, отварање рударског копа у селу Глисница, ефекте успостављене сарадње са Електропривредом Србије, пројекат отварања народне кухиње и доста тога.

О свему овоме, присутни су имали прилику да се детаљније упознају гледајући корпоративни филм, којим су обухваћене најзначајније активности које је спровело ново пословодство Рудника угља.

На крају свечаности, најбољим радницима су додијељене награде у износу од 1.000€, док је за раднике који су остварили посебан допринос у раду опредијељено по 500€.