Laković član delegacije ministra Mujovića na sastanku sa ministarkom Đedović Handanović u Vladi Republike Srbije

Saopštenja 15 May

Izvršni direktor Rudnika uglja AD Pljevlja, Nemanja Laković, bio je član delegacije koja se, predvođena crnogorskim ministrom energetike i rudarstva dr Sašom Mujovićem, sastala sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Handanović u Vladi Republike Srbije.

Sastanak je poslužio kao dobra prilika za razmjenu iskustava u vezi sa procesom energetske tranzicije, kao i brojnim izazovima u tom procesu sa kojima se suočavaju sve zemlje regiona.

Na sastanku su razmotrene konkretne mogućnosti saradnje, ukazano na važnost regionalnog povezivanja i ponovljena riješenost dviju država da svoju energetsku regulativu u potpunosti prilagode zahtjevima i direktivama Energetske zajednice.

Ministarka Đedović je u izjavi za medije nakon sastanka poručila da kao region treba da kažemo šta ugrožava ne samo energetski sistem, već i ekonomski rast. Ona je istakla da zatvaranje termoelektrana uz ugrožavanje stabilnosti snabdijevanja ili finansijske stabilnosti za Srbiju nije opcija.

"Ne smemo i ne možemo da vučemo neodgovorne poteze, ali nastavljamo da budemo posvećeni prelasku na obnovljive izvore energije, a to je dugoročan proces. Smatram da je važno da zajednički nastupamo u međunarodnim organizacijama, jer ćemo tako uspešnije rešavati otvorena pitanja i zajedničke izazove koje imamo", rekla je ministarka.

Takođe, ona je poručila da se rade analize uticaja CBAM-a na srpski energetski sektor i Elektroprivredu Srbije.

"Tek nakon opsežnih analiza, možemo da sprovedemo i mere i politike koje se odnose na ovu taksu, po modelu koji je prihvatljiv za Srbiju, a uverena sam i zemlje regiona kao što je Crna Gora koja je u energetski sličnom položaju. Energetska tranzicija je nezaustavljiv proces, ili ćemo biti njen deo ili ćemo biti zapostavljeni", saopštila je ministarka.

Pored izvršnog direktora naše kompanije, delegaciju Crne Gore koju je predvodio resorni ministar Mujović, činili su i predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović, državna sekretarka u Ministarstvu energetike i rudarstva Crne Gore Biljana Ivanović i v.d. sekretar u Ministarstvu energetike Vesna Brajović. S druge strane, delegaciju koju je predvodila ministarka Đedović činili su v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije Veljko Kovačević, pomoćnik ministra Jovana Joksimović i savjetnik ministra za obnovljive izvore energije Rade Mrdak.

Napominjemo, 13. i 14. maja u Beogradu je održan tradicionalni Beogradski energetski forum 2024.

Predstavnici Rudnika uglja AD Pljevlja na ovogodišnjem BEF-u bili su izvršni direktor Nemanja Laković, Miroslav Đurišić ispred Sektora za razvoj i investicije i šef Predstavništva naše kompanije u Podgorici Biljana Jestrović.

Prethodne godine, Beogradski energetski forum okupio je više od 400 učesnika iz 28 zemalja, tri ministra energetike iz regiona Jugoistočne Evrope i čak 60 govornika, vodećih lidera energetske tranzicije iz regiona i Evrope - što dovoljno ukazuje na reputaciju i značaj ove manifestacije.

Ove godine, ispred Vlade Crne Gore u prvoj panel diskusiji pod nazivom "Ministarski panel o strategijama zemalja regiona za ubrzanje energetske tranzicije", učestvovao je resorni ministar Mujović.