Креће се у пројекат туристичке валоризације Љубишње, ускоро споразум о заједничким активностима Рудника угља и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде

Saopštenja 4 Dec

Приликом радне посјете Пљевљима, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић, посјетио је и Рудник угља АД Пљевља са својим сарадницима - директором Директората за шумарство и дрвну индустрију Драганом Оташевићем, директором Директората за плаћања у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Владиславом Бојовићем и начелником за дрвну индустрију Гораном Ђаловићем.

Том приликом, у кабинету извршног директора Милана Лекића, организован је састанак којем су испред Рудника угља присуствовали и предсједник Одбора директора Душан Јањушевић, директор Сектора за развој и инвестиције Јагош Гомилановић и дипл. инжењер за рекултивацију земљишта Радослав Зечевић.

На састанку је исказана обострана чврста одлучност и постигнут начелни договор о заједничком послу на реализацији идеје о туристичкој валоризацији планине Љубишња. Договорено је да, у најскорије вријеме, цијела замисао буде формализована и подробније разрађена кроз потписивање споразума о сарадњи између ресорног Министарства и Рудника угља.

Извршни директор Лекић се захвалио министру Стијовићу на исказаном повјерењу у нашу компанију и изразио задовољство што је, за разлику од свих ранијих година, када су, како је рекао, представници централне власти долазили искључиво са намјером да од Пљеваља нешто узму, у конкретном случају, исказано повјерење у Рудник угља и недвосмислена ријешеност за улагање у потенцијале наше општине.

С друге стране, министар Стијовић је саопштио да ће допринос Рудника у овом пројекту бити од великог значаја, истичући да ће ресорно министарство измирити све обавезе по основу будућег ангажовања механизације Рудника угља за посао пробијања путева и осталих, пројектом предвиђених услуга.

Обје стране су усагласиле заједничке ставове када је ријеч о свакојаким потенцијалима Љубишње, указујући на велики пропуст и одсуство слуха претходних власти што се овај нетакнути природни бисер на сјеверу Црне Горе, на прави начин, до сада није валоризовао.

Такође, учесници састанка су изнијели мишљење да се, у наредном периоду,  питање конкретних улагања у инфраструктуру и побољшање услова живота на селу мора афирмисати као приоритет, јер је ситуација на том пољу и више него алармантна.

Када је ријеч о рекултивацији земљишта и експерименталном пројекту садње љековитог биља, извршни директор је упознао делегацију Владе Црне Горе са идејом, до сада реализованим и планираним активностима. Министар Стијовић је поздравио такву иницијативу руководства Рудника угља. Он је поручио да ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде упутити сваку могућу, на закону утемељену,  конкретну помоћ таквим и сличним пројектима.