Janjušević: Prije nego zatvorite 2000 radnih mjesta, morate otvoriti novih 3000, a do tada se fokusirajte na eko rekonstrukciju TEP

Saopštenja 21 Sep

Sve češće u javnosti možemo čuti razne teorije kojima se dovodi u pitanje ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja. Ne predstavlja iznenađenje što takve teorije plasiraju političari stručnjaci za sve i svašta. Međutim kada iz MKI dolaze teorije koje su direktno usmjerene protiv energetske stabilnosti Crne Gore smatram da neko u ministarstvu, u najmanju ruku nema dobru namjeru. Svima je jasno da bez ekološke rekonstrukcije, ko god je realizovao, nema Termoelektrane Pljevlja niti Rudnika uglja.

Ako može Ministarstvo kapitalnih investicija da garantuje rad TEP bez eko- rekonstrukcije do najmanje 2030. godine koju je Premijer saopštio, neka saopšti javnosti kako i na koji način.

Ekološka rekonstrukcija jeste osjetljivo pitanje jedino u smislu kvaliteta radova koji podrazumjevaju samu rekonstrukciju. Sva ostala pitanja nemaju realno utemeljenje i nisu predmet dnevno-političkih prepucavanja.

Ukoliko smatrate da je zaštita životne sredine, očuvanje radnih mjesta i energetska stabilnost države tema na kojoj se prikupljaju poeni onda imate potpuno pogrešnu percepciju razvoja države i društva. Svako dobronamjeran bi stvari postavio na sledeći način;

* Ako znamo da jedan dan rada TEP vraća mjesečnu ratu potencijalnog kredita a ostalih 29 elektrana radi za državu, zašto se bilo šta dovodi u pitanje?

* Ako nismo obezbedili alternativni izvor energije, zašto bilo šta dovodimo u pitanje?

* Ako nismo obezbedili minimum  tri umjesto 2000 radnih mjesta zašto bilo šta dovodimo u pitanje?

Gospodo vi imate zadatak da stvorite preduslov da TEP radi što je moguće duže. Ni jednim svojim potezom ne smijete ugroziti ili dovesti u pitanje njen rad. Sasvim sam siguran da ste ovoga itekako svjesni i očekujem da se manete praznih priča i da konačnu krenemo u ekološku rekonstrukciju.

100 miliona eura zbog kojih dovodite u pitanje energetsku egzistenciju države, nikako ne može pokriti ni dio proizvodnje zelene energije a kamo li da se započnu investicione aktivnosti koje bi unapredile život Pljevljaka.

Ono što me raduje, kada je MKI u pitanju jeste pokretanje proizvodnje cementa za šta ste pokazali ozbiljno interesovanje.

Na takav način treba posmatrati eko-rekonstrukciju jer je neophodna i za proizvodnju cementa. Prestanite da kidate granu na kojoj sjedite i za cilj postavite najmanje 2030. godinu i borite se za svaku sljedeću, pa i 2035. i dalje kako su to neke druge neuporedivo razvijenije ekonomije sebi za cilj postavile. Znam da u MKI ima odgovornih, ozbiljnih i stručnih ljudi koji se ne slažu sa ovakvim odnosom ministarstva prema ekološkoj rekonstrukciji!

Predsjednik Odbora direktora RUP-a Dušan Janjušević