Janjušević: Čeka nas realizacija najznačajnijeg projekta za nas, izmještanje korita rijeke Ćehotine

Saopštenja 26 Sep

Predsjednik odbora direktora Rudnika uglja Dušan Janjušević, u svom obraćanju na svečanoj sjednici povodom Dana rudara Crne Gore i povodom jubileja 70 godina rada Rudnika uglja Pljevlja, podsjetio je da su generacije i generacije pljevaljskih rudara davale doprinos u stvaranju kompanije koja je ponos svih nas i koja doprinosi razvoju energetskog sektora Crne Gore.

–Sve te generacije, dale su ogroman doprinos u stvararanju Rudnika uglja kakvog danas imamo, a na ponos svih nas, imamo jednu respektabilnu kompaniju koja i te kako opravdava svoje postojanje i doprinosi razvoju energetskog sektora Crne Gore, istakao je predsednik Odbora direktora najveće pljevaljske kompanije.

On je istakao da je Rudnik uglja u ovoj godini pokrenuo značajan investicioni ciklus.

–Samim tim značajno smo uvećali broj transportnih vozila, dok se u narednom periodu očekuje isporuka utovarne mehanizacije, što će svakako uticati na povećanje proizvodnje kako na uglju tako i na otkrivci.

Takođe u ovoj godini, imamo značajno povećanje proizvodnje u odnosu na prethodnu, upravo zahvaljujući ovom investicionom ciklusu, pa smo tako proizveli 1.026.009,36 tona uglja, što je za 26,3% više nego u istom periodu prošle godine Kada je u pitanju proizvodnja otkrivke, takođe imamo značajan rast. Proizveli smo 5.288.370 metara kubnih, što je za 22,2% više u odnosu na uporedni period prethodne godine, kazao je Janjušević i naglasio da je za potrebe TE Pljevlja, za prvih osam mjeseci ove godine, Rudnik uglja usporučio 865.129,90 tona uglja kvaliteta 9.990 kj/kg, odnosno 20,0% više nego lani.

–Ogromna potražnja za ugljem kao energentom, učinila je da prodaja na tržištu široke potrošnje bude za čak 75 posto veća u odnosu na prošlu godinu, što znači da je do sada prodato oko 160.879,46 tona. Očekujemo, da u ovoj godini imamo rekordnu proizvodnju otkrivke, što nam svakako predstavlja ogroman trošak, ali i stvara preduslove za dalji nesmetan rad, kao i realizaciju najznačajnijeg projekta za nas, a to je izmještanje korita rijeke Ćehotine, naglasio je prvi čovjek Odbora direktora kompanije koja je sedam decenija zamajac razvoja Pljevlja i istakao da ovaj izuzetno zahtjevan projekat podrazumijeva posebnu pažnju i angažovanje većeg broja stručnjaka sa iskustvom, kao I značajna finansijska sredstva.

–U tom smislu, na menadžmentu kompanije je posebna obaveza, koja u svim segmentim podrazumijeva racionalizaciju troškova poslovanja, kako bi se obezbedila finansijska sredstva za nesmetan rad Rudnika, a imajući u vidu još jedan kapitalni projekat, koji EPCG treba da realizuje, a to je ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja gdje očekujemo zastoj u isporuci uglja od šest do osam mjeseci, kazao je Janjušević i podsjetio da je društvena odgovornost veoma važan segment u poslovanju Rudnika uglja Pljevlja.

–Odbor direktora ima poseban senzibilitet kada je u pitanju lokalna zajednica. Zahvaljujući odluci Odbora direktora opredjeljena su sredstva za osnivanje “Narodne kuhinje” i po prvi put naknade za svaku rođenu bebu na šta smo posebno ponosni. Takođe, donijeli smo veliki broj odluka za pomoć i unapređenje funkcionisanja sportskih organizacija, zdravstvenih ustanova, vjerskih zajednica, prosvetnih ustanova, lokalne uprave, medija i mnogih drugih. Ove, kao i ranijih godina, povodom Dana rudara opredijelili smo značajne količine uglja kao pomoć i pomogli smo: Centar za socijalni rad, Opštinsku organizaciju Crvenog krsta, J.U. dnevni centar, NVU zračak nade, podružnicu penzionera Rudnika uglja, Udruženje slijepih i slabovidih Pljevlja, Savez slijepih Crne Gore, sve vjerske zajednice kao I mnoge druge, zaključio je Janjušević uz rudarski pozdrav SREĆNO.