Humanost povodom Dana rudara

Saopštenja 28 Sep

U sklopu aktivnosti, koje su organizovane povodom obilježavanja Dana rudara, i ove godine članovi Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi RUP pokazali su svoju humanost i 22. septembra 2017. godine organizovali akciju dobrovoljnog davanja krvi.

U Kabinetu za transfuziju u Opštoj bolnici Pljevlja, ove godine akciji su se odazvala 32 rudara, koji su ukupno donirali 28 jedinica krvi. Ovogodišnjoj akciji pridružili su se i dobrovoljni davaoci iz Čačka i Plužina. Transfuziolog Ikonija Borović istakla je značaj ovakvih akcija, s obzirom da je jedini izvor krvi čovjek, odnosno dobrovoljni davalac.

„Ovo je jedna ustaljena akcija. Svaka akcija nas raduje, a ova posebno zato što smo se bili prepraznili s krvlju, s obzirom da je bio ljetnji period. Ovakve akcije znače mnogo za sve. Znače najprije za pacijente, a znače i za nas da se ne traumiramo, nego da imamo krv, obrađenu u frižideru, koju pacijent može da prima odmah, da ne čeka na nju“, rekla je Ikonija Borović.

U periodu između dva praznika, Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi RUP je, pored redovnih davanja, učestvovalo na brojnim akcijama dobrovoljnog davanja krvi širom Crne Gore. Predsjednik Udruženja, Dragiša Spajić istakao je da se članovi uvijek odazivaju i po pozivu u hitnim situacijama, pokazujući na taj način svoju humanost, plemenitost i altruizam.

„U toku ove godine Udruženje je do sada doniralo ukupno 351 jedinicu krvi. Moram istaći da imamo 80 aktivnih rudara, koji su ove godine tri puta dali krv, što je maksimum po osobi u toku jedne godine. Mislim da smo u pravom smislu humanitarci, jer smo spremni da u svakom momentu pomognemo čovjeku kad zatreba“, rekao je Spajić.

Spajić i ostali članovi Udruženja uputili su apel svima, a posebno mlađim osobama da im se pridruže u ovakvim akcijama, jer krv je lijek koji se ne može proizvesti i jedini siguran izvor krvi jesu upravo akcije dobrovoljnog davalaštva, zbog čega je neophodno podići svijest o značaju ovog humanog čina i obezbjeđivanju neophodnih zaliha krvi, koje mogu nekome spasiti život.