Čestitka Ministarke ekonomije, Dragice Sekulić povodom Dana rudara

Saopštenja 24 Sep

Poštovani rudari,

Čestitam Vam Dan rudara 24. septembar, u godini u kojoj Crna Gora obilježava 72 godine dugu tradiciju rudarske proizvodnje u Crnoj Gori - tradiciju koja obavezuje da se sa najvećim pijetetom sjećamo svih onih koji su udarili temelje crnogorskom rudarstvu, prolazeći kroz sve izazove tranzicionih procesa, uz očuvanje rudarske proizvodnje u Crnoj Gori.

Vjerujem da smo u prethodnim godinama kreirali poslovni ambijent u kome se dodatno iskoristio i vrednovao rudarski potencijal Crne Gore. Potvrda tome je rast broja zaključenih koncesionih ugovora, rast rudarske proizvodnje u zadnjim godinama, kao i investicije u eksploataciju uglja i ruda olova i cinka i crvenih boksita, koje su iznosile oko 50 miliona eura.

Rudarstvo je u prvih šest mjeseci ove godine imalo rast u proizvodnji sa 12,9% što potvrđuje da se, u situaciji kada se cio svijet susreće sa velikim izazovima zbog pandemije korona virusa, rudarski sektor uspio održati i nastaviti da bilježi izuzetne rezultate.

Koristim priliku da rudarima uputim najiskrenije čestitke uz izraze poštovanja prema tom pozivu, koji je jedna od najtežih i najzahtjevnijih profesija i izražavam zahvalnost rudaru Crne Gore sa rudarskim - Srećno!

 

Ministarka ekonomije -  Dragica Sekulić