40. Tradicionalni prijateljski šahovski turnir

Saopštenja 23 Sep

U renoviranim prostorijama Kluba penzionera, 23. septembra 2019. godine, održan je 40. Tradicionalni prijateljski ekipni meč u šahu između ekipe reprezentacije Saveza slijepih Crne Gore i ekipe Rudnika uglja AD Pljevlja, čime se nastavljaju aktivnosti povodom proslave Dana rudara i Dana Rudnika uglja AD Pljevlja. Ove godine pobjeda na prijateljskom turniru pripala je ekipi reprezentacije Saveza slijepih Crne Gore.

Na samom početku turnira, član Odbora direktora Zoran Gospić, ispred poslovodstva Rudnika uglja, poželio je svim takmičarima toplu dobrodošlicu i izrazio veliko zadovoljstvo što se nastavlja ova, 40. godina duga tradicija. On je istakao da Rudnik uglja povodom 24. septembra – Dana rudara Crne Gore i Dana Rudnika uglja AD Pljevlja, održava niz manifestacija, podsjećajući na druženje poslovodstva sa rudničkim penzionerima, zatim na uspješnu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi, kao i na tradicionalno druženje šahista Saveza slijepih i šahista Rudnika uglja. Centralna proslava ove godine biće održana 25. septembra, kada je planirano otvaranje jednog velikog investicionog objekta, Hale dnevne njege za rudarsku mehanizaciju i Svečana Akademija, na kojoj će između ostalog biti proglašeni i najbolji rudari za prethodnu godinu. Gospić se zahvalio svim takmičarima na učešću i izrazio posebnu čast i zadovoljstvo zbog učešća gospodina Predraga Nikača, svjetskog prvaka za slabovide osobe.

U ime Saveza slijepih Crne Gore i ispred lokalne Organizacije slijepih za Pljevlja i Žabljak obratila se Žana Đačić. - Ovo je 40. jubilarni tradicionalni šahovski turnir između ekipa Saveza slijepih Crne Gore i Rudnika uglja Pljevlja. Znači četiri decenije takmičenja, prijateljstva i igre bez barijera na koju možemo biti svi ponosni. Ovako dugu tradiciju mogu samo imati odgovorni i ozbiljni društveni i privredni subjekti. Dakle, Rudnik uglja je preteča inkluzije osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori tih osamdesetih godina, rekla je Đačić.

Ona se zahvalila svim takmičarima, koji rado i redovno prihvate poziv da dođu na ovaj turnir, a takođe i pokrovitelju turnira, Rudniku uglja Pljevlja, koji bez obzira na sve svoje poteškoće nikada ne odustaje.

Prijateljski meč se igrao na četiri table i završen je sa sljedećim rezultatima:

  • Bujišić Vlastimir (RUP) – Nikač Predrag (SSCG),  rezultat: ½ : ½
  • Vukašinović Veliša (RUP) – Anđić Borislav (SSCG),  rezultat: ½ : ½  
  • Pupović Vuk (RUP) – Ivanović Milan (SSCG),  rezultat:  0:1
  • Beljkaš Miloš (RUP) -  Damjanović Radovan (SSCG),  rezultat:  1:0.

Meč je završen nerješenim rezultatom 2:2, ali po dodatnim kriterijumima pobjednik 40. Tradicionalnog ptijateljskog ekipnog meča je ekipa reprezentacije Saveza Slijepih Crne Gore. I ove godine meč je sudio stalni i provjereni saradnik i prijatelj ovog turnira, gospodin Savo Bakrač.

 

Informativna služba RUP-a